DVV’09 loopt vooraan in de innovatie. De club uit Dirksland heeft een innovatief veld van het zogenoemde O2-natuurgrasconcept aan laten leggen op het sportpark. Er ligt nu een grasmat met een toplaag van onder meer lava aan de Hondsgalgweg.

De keuze voor een veld is de laatste jaren steeds pittiger geworden voor voetbalclubs. Een natuurgrasmat heeft beperkingen qua speeluren en het onderhoud ervan is specialistenwerk, maar een kunstveld kost dan weer veel meer geld, roept vraagtekens op qua gezondheid én speelt volgens de meerderheid niet zo lekker. DVV’09 heeft al jaren vijf natuurgrasvelden liggen, maar die matten kunnen maar beperkt gebruikt worden, zeker in de extreem natte en droge perioden van het jaar. De club wilde graag een kunstgrasveld hebben, maar kreeg van de gemeente het alternatief aangeboden om mee te doen aan een pilot. Daar had de club wel oren naar.

En zo is er een nieuw veld aangelegd volgens een innovatief initiatief: het O2-natuurgrasconcept. Het is een natuurproduct, goedkoper dan kunstgras en regelt de afvoer van het water beter dan de natuurgrasvelden. De velden kunnen 400 uur bespeeld worden en de grasbezetting, vlakheid en waterafvoer worden gegarandeerd voor 10 jaar. Het geheim zit hem in de lava die gebruikt wordt in plaats van het zand. 400 ton lava wordt gemengd met de bestaande toplaag, waarmee het een natuurlijk product blijft. De beregening én afvoer van het water worden allebei geregeld, geen overbodige luxe in de Nederlandse natte winters en de af en toe zo droge zomers. “Het water kan makkelijk weg in de winter, waardoor het langer goed bespeelbaar blijft”, vertelt Rien Bakx van de firma Bras Fijnaart, dat het veld heeft aangelegd. “Daarnaast zit er een automatisch beregeningssysteem in.”

Afgelopen zomer is de mat aangelegd, vervolgens moest het gras gaan groeien en sinds eind oktober heeft DVV’09 het volop in gebruik. Momenteel nog louter voor de trainingen, vertelt penningmeester Wim Groenendijk. “De ervaringen op het veld zijn tot nu toe heel positief, het bevalt erg goed. Je kunt eigenlijk pas een goed oordeel vellen in mei, als er een heel seizoen op is gespeeld, maar het voelt tot nu toe prettig.”

Het is een raar idee, voetballen op een toplaag gemengd met lava, maar dit voelt eigenlijk heel normaal volgens Groenendijk. “Het is gewoon gras, zo voelt het ook. Het speelt echt uitstekend. Zodra we alle materialen hebben om het in te richten als wedstrijdveld, willen we er ook echt wedstrijden op gaan spelen. Het liefst na de winterstop.” En een blik geworpen op het veld onderschrijft de mening van de penningmeester: dit veld is niet te onderscheiden van het reguliere natuurgras.

DVV’09 is overigens niet de enige club op Goeree-Overflakkee met zo’n soort veld, bij voetbalvereniging Stellendam ligt eenzelfde mat. Het is duidelijk dat de club uit Dirksland tot nu toe zeer content is. Groenendijk: “Als het zo uitpakt, is het erg fijn om een proeftuin te zijn. Wij zijn de gemeente erg dankbaar voor deze mogelijkheid.”