‘De tijd is rijp voor een terugkeer bij mijn cluppie’

Na een uitstapje bij voetbalvereniging Den Bommel keert Bryan Bouwens (23) komend seizoen als speler terug bij vierdeklasser Herkingen’55. Al is hij daar nooit helemaal weggeweest. Als jeugdtrainer liep hij de afgelopen twee jaar nog steeds rond bij de club in zijn woonplaats. Nu gaat Bouwens er zelf weer voetballen, met het zelfverzekerde gevoel dat hij zich alsnog op een hoger niveau heeft bewezen.

HERKINGEN – Want die sportieve uitdaging was de reden waarom de linkervleugelspeler twee seizoenen geleden Herkingen’55 inruilde voor tweedeklasser Den Bommel. ,,Ik wilde ontdekken of ik op een hoger niveau mee zou kunnen”, zegt Bouwens.

De Brabander, die op zijn dertiende verhuisde naar Goeree-Overflakkee en in Oude-Tonge ging wonen, voetbalde tot de senioren in zijn woonplaats bij de Don Bosco Grijsoord Combinatie. ,,Maar toen het op selectievoetbal aankwam, had ik het daar niet heel erg meer naar mijn zin. Het werd voor mij te snel te serieus. Daardoor verloor ik het plezier in het voetbal.”

Dat had mogelijk te maken met het feit dat hij slechts een jaar bij de A-tjes heeft gespeeld en daarna gelijk de stap naar de selectie heeft gemaakt. ,,Achteraf denk ik dat dat te snel was. Maar toen ben ik naar Herkingen’55 overgestapt.”

Aan het Grevelingenmeer leefde hij weer helemaal op en begon het steeds meer te kriebelen om het alsnog op een hoger niveau te gaan proberen. ,,Na drie jaar bij Herkingen wilde ik gaan kijken of ik een stapje hogerop aankon. En dat is gelukt. Ik heb twee mooie seizoenen bij Den Bommel gehad en daar voor mezelf bewezen dat ik het niveau aankan. Maar nu is de tijd rijp om terug te gaan naar mijn oude cluppie.”

Dat is vooral een afstandskwestie. Want vanuit Herkingen, waar hij na één seizoen spelen bij de plaatselijke voetbaltrots is gaan wonen, is hij steeds 20 tot 25 minuten met de auto onderweg. ,,Als je het dan ook nog druk hebt met je werk, dan is het toch fijn dat je weer terug kan vallen op je oude plekkie.”

Echt weg is hij bij Herkingen’55 nooit geweest. ,,Ik kwam nog regelmatig op de club, omdat ik er ook de jeugd train.”

Na vijf seizoenen bij Herkingen’55 kent hij de vereniging inmiddels door en door. ,,Het is een eigengereide dorpsclub, maar tegelijk waarderen de mensen iedereen die er komt.”

Daarnaast heeft de club volgens hem een mooi sportief vooruitzicht. ,,Alleen, op momenten merk je dat het een kleine club is met een smalle selectie. Daardoor is het moeilijk om echt bovenin mee te draaien. Maar met de spelers die er nu bijkomen, denk ik dat we er best een aantal leuke jaren van kunnen gaan maken. Misschien kunnen we zelfs een periodetitel gaan halen. Dat hebben we drie jaar geleden ook een keer gedaan. Het zou mooi zijn om dat te herhalen.”