Alexander ter Meulen wordt met ingang van het volgende seizoen formeel voorzitter van de jeugdafdeling van Alblasserdam. Vanaf februari van dit jaar bereidt hij zich voor op de nieuwe situatie. Met deze clubman bespreken wij de opzet van een succesvolle jeugdafdeling.

ALBLASSERDAM – ,,Met ons hele team zijn wij al even bezig met het samenstellen van de jeugdselecties voor augustus. Wij volgen de kinderen een heel jaar. Natuurlijk zien wij de ontwikkelingen die de kinderen wel of niet doormaken. Op basis daarvan worden zij in een volgend team geplaatst. Op basis van hun leeftijd blijven de kids wel grotendeels bij elkaar. Uiteindelijk gaat het erom dat de kinderen het bij onze club naar hun zin hebben.”

Ter Meulen weet dat de commissie uitzonderlijke talenten anders benadert. ,,Zij ontgroeien het team en kunnen een extra stap maken en op een ander niveau gaan acteren. Voetballers en voetbalsters worden alleen beter als zij voldoende weerstand krijgen. Wij trachten daar een goede afweging in te maken. Dat doe ik niet zelf. Daar hebben de trainers beslist een stem in. Ook zij komen met voorstellen hoe de teamsamenstelling voor het seizoen 2019- 2020 eruit gaat zien. Met deze adviezen zal het toekomstig bestuur aan de slag gaan. Ik denk dat wij inmiddels al tot een goede invulling gekomen zijn.”

GROEI
Clubs houden uiteraard altijd ruimte voor nieuwkomers. ,,Zo kregen wij vorig seizoen op een later moment een aanmelding van een jongen die meteen in de hoofdklasse meekon. Voor hem was het prettig dat wij een team op dat niveau hadden.” Er is bij Alblasserdam sprake van autonome groei met name in de jongste leeftijdscategorie. ,,Ik spreek uit eigen ervaring dat er nu bij de jongste groepen, dus onder zeven, acht en negen jaar en de minipupillen zeker twintig kinderen meer zijn.” Om te vervolgen: ,,Spannend is het elk jaar weer om bij ieder team begeleiding te vinden. Wij zijn er ook voor het nieuwe seizoen weer in geslaagd om dat in te vullen. Maar dat is steeds een hele zorg hoor.” Bij Alblasserdam loopt parallel het project ‘train de trainer’. Dit is om te zorgen dat de begeleiders voldoende ondersteuning krijgen. ,,Wij doen dat in samenwerking met de KNVB.”

Alexander ter Meulen zou graag meer groei van het aantal meisjes bij de club zien. ,,Een wens is om de meiden samen in een team te kunnen laten voetballen. Dat lukt nu nog niet. Ik ben voorstander om contact met andere clubs te zoeken om de meiden met elkaar te kunnen laten voetballen. Zover zijn wij nog niet, helaas.” Alblasserdam hecht veel waarde aan normen en waarden op en rond het voetbalveld. ,,Dat gaan wij samen met spelers en ouders verder uitdragen.”