OSV Oud-Beijerland leek in het afgelopen seizoen hard op weg naar het grote doel: promotie naar de tweede klasse. Tot de coronastop kwam, de kampioenskansen in één keer verschrompelden en alles bij het oude bleef. In deze jaargang weegt de favorietenrol vooralsnog zwaar op de Oud-Beijerlandse schouders.


OUD-BEIJERLAND – De marsroute naar het ultieme streven leek uitgestippeld: onder leiding van trainer Ramon Hageraats prijkte Oud-Beijerland fier op kop in de derde klasse D in de jaargang 2019-2020 en leek het incasseren van de hoofdprijs slechts een kwestie van geduld en tijd. Met een van kwaliteit bulkende selectie maakte de blauw-witte trein het hoge verwachtingspatroon dat vanaf het begin van het seizoen had gegolden meer dan waar. Tot de coronapandemie het (sport)leven volkomen op zijn kop zette, de competitie tot stilstand kwam en niet meer hervat werd. De KNVB willigde wel wat promotiewensen van clubs in, maar voor Oud-Beijerland bleef alles bij het oude: geen gewenste stap naar een hoger niveau, de tweede klasse. Geen mogelijkheid om de gewilde opmars op de voetballadder door te zetten en de ambities waar te maken.

Spijker
Op dat moment was al duidelijk dat Ramon Hageraats niet een tweede kans zou krijgen om Oud-Beijerland richting de tweede klasse te voeren. Het contract met de oefenmeester werd na één seizoen beëindigd, omdat – zo heette de bestuurlijke lezing – ‘de club iets anders zocht’. Dat andere werd dichtbij huis gevonden: voormalig international Adri van Tiggelen werd gestrikt om de trainersfunctie in te vullen. Voormalig postbode Van Tiggelen (63) is dus weer ‘thuis’. ,,Ik ben er op mijn vijfde begonnen, mijn vader en al mijn familieleden hebben er gevoetbald. Er zijn nog twee neefjes – die overigens Van Dijk en Van Ruiven heten – die ik op dit moment in mijn selectie heb’’, liet hij eerder dit jaar weten. ,,Ik zou dit bij geen enkele andere club doen, maar Oud-Beijerland is mijn vereniging. De club waar ik opgegroeid ben. Bovendien het is leuk om te doen, er zit nog potentie in het elftal. Ik ga zeker niet met een lang gezicht naar de training. En de jongens luisteren goed, misschien wel omdat iedereen mij hier kent. Of ik streng ben? Ach streng, ik ben duidelijk. Er moet plezier zijn. Zeker op dit amateurniveau’’, vertelde de ‘Spijker’. ,,En het is leuk om te doen. Ik het wat om handen naast mijn scoutingswerkzaamheden bij Sparta, waar ik ook vijf jaar gespeeld heb in het verleden.’’

Terugkeer
Van Tiggelen begon zijn karwei met een flink veranderde selectie, waarin aanvankelijk ook Shurnel Francois ontbrak. De aanvaller, die zich de afgelopen seizoenen ontpopte tot onmiskenbare goaltjesdief, zou de overstap naar eersteklasser Sliedrecht maken. ,,Het was de bedoeling dat ik bij Sliedrecht – waar ik vanaf mijn zevende gespeeld heb – zou terugkeren, maar om administratieve redenen is dat niet doorgegaan. Daar baalde ik wel van, maar ik heb de knop snel weer omgedraaid.’’ En  met een duidelijk doel: ,,Voordat ik OSV verlaat, wil ik ze eerst naar de tweede klasse schoppen . Daarna zie ik wel waar ik ga voetballen, wellicht blijf ik wel bij OSV als er geen andere interessante aanbiedingen komen.”

In de aanloop naar het nieuwe seizoen bespeurde de makkelijk scorende aanvaller echter dat het nog niet soepe liep. ,,We zijn dit seizoen zeer matig begonnen, vind ik. We hebben in de bekercompetitie één wedstrijd verloren, één wedstrijd gelijkgespeeld en één wedstrijd gewonnen Ik vind dat we er minimaal twee moesten winnen.”

Francois keerde dus terug op zijn schreden en hees zich dus weer het in blauw-witte tenue. Maar er veranderd meer in de Oud-Beijerlandse selectie, waar Jordy Westein (‘s-Gravendeel), Dylan de Vroed (Goudswaardse Boys), Sediq Walizada (NSVV) en Chris Rojer (Alexandria’66) als nieuwe namen zichtbaar waren. Het lijstje vertrekkers was imposant: Stephan Baaij, Ricardo Danning, John van Tiggelen, Jordi van Marion, Remi Smulders, Koen Scheurwater en Edwin den Hoed besloten om lager te gaan spelen. Justin de Lange, Bas Koelemeijer, Rens Burgwal en Mitchell Dirkx besloten hun overschrijvingsformulier in te vullen en de overstap naar Zinkwegse Boys te maken.

Nieuw seizoen
Vooraf waren alle volgers en betrokken bij de derde klasse D het er over eens: als je een favoriet zou moeten noemen, dan was Oud-Beijerland de eerste club die je opschreef om als titelkandidaat te betitelen. Maar die favorietenrol drukt in het begin van de nieuwe jaargang flink op de Oud-Beijerlandse schouders. Op de openingsdag werd verloren bij de Hoeksche Waardse streekgenoot SSS, in de aanloop ook genoemd als potentiële hoogvlieger. En kort voor de noodzakelijk afgekondigde break speelde Oud-Beijerland met 0-0 gelijk tegen het nog ongeslagen Groote Lindt uit Zwijndrecht dat met een maximale score (negen uit drie) naar de Hoeksche Waard was afgereisd. Inmiddels ligt de competitie dus vier weken stil, mag er slechts in kleine groepjes getraind worden en kan er een soort van herbezinning plaatsvinden. De vraag is, als het tot een herstart komt: kan Oud-Beijerland dan wel aanknopen bij de hoge verwachtingen die het misschien in mindere mate zelf heeft maar die de ‘buitenwereld’ nog steeds wel koestert voor de formatie van Adri van Tiggelen?

Klik hier voor meer informatie over OSV
Klik hier voor meer artikelen over OSV