rijnmond-ammerstol-erwin-den-hartog

Voorzitter Michel Rabouw vaart blind op hem en ziet hem als zijn rechterhand. Erwin den Hartog vertolkt binnen Ammerstol een spilfunctie. Hij is bij thuiswedstrijden van het eerste elftal gastheer van de scheidsrechter, de bezoekende partij en staat de pratende en schrijvende pers te woord.

Ook beheert de website en andere sociale media en is woordvoerder namens de club richting de KNVB. Alsof dat nog niet genoeg is, ontfermt hij zich ook over de pupil van de week. “Gelukkig hebben we weer een nieuwe lading pupilletjes, dus hebben we de pupil van de week weer ingevoerd.” Regelmatig is zijn stem op Radio Krimpenerwaard te horen. “Dan probeer ik zo objectief mogelijk verslag te doen.”

De energieke Den Hartog (53) draait er niet omheen. ‘Zijn’ Ammerstol bevindt zich op een kritiek punt in het bestaan. Het vertrek van spelers heeft een hap uit het ledenbestand genomen. “We zijn in een paar jaar tijd twee van de vier seniorenteams kwijtgeraakt. Een aantal spelers speelt weliswaar in de 7 tegen 7-competitie, maar we hebben zeker dertig, veertig procent minder voetballers. Ook hebben we geen vrouwenelftal meer. In één klap was dat weg. Er stopten zeven meiden.”

Wat rest zijn, behalve twee elftallen (één op zaterdag en één zondag) en een zeven tegen zeven-team, vijf jeugdteams. “Vorig seizoen hadden we vier jeugdteams, dus we groeien weer iets. Daarnaast hebben we weer een JO19 waarvan we hopen dat de spelers in de toekomst doorstromen naar de senioren.”

“We lagen kritiek en aan de beademing, maar inmiddels verkeren we al weer een tijdje in een stabielere situatie”, maakt Den Hartog de vergelijking. “Het ledenbestand blijft op peil. We hopen de komende jaren zelfs weer wat te groeien. Er is een nieuwe wijk gebouwd in Ammerstol. We hopen op een babyboom.” Volgens Den Hartog heeft ASV een belangrijke functie in Ammerstol (1600 inwoners). “Onze kantine wordt ook voor andere doeleinden gebruikt.” Hijzelf kwam na een vorige ‘babyboom’ bij de roodwitte club terecht. “Mijn zoon wilde voetballen, dus ik met hem mee. Ik was al snel leider. En het mooiste: hij had het na een jaar al gezien. Ik bleef hangen.”

Officieel is Den Hartog bestuurslid, maar zijn takenpakket is zo divers dat hij ook genoegen neemt met de beschrijving ‘manusje van alles’. “Ik pak zaken op die om wat voor reden dan ook blijven liggen. Door de schaalgrootte van onze club is dat overzichtelijk.”

Hij is er altijd bij als het eerste elftal speelt. Onenigheid in het veld probeert hij snel in de kiem te smoren. Bij de thuiswedstrijd tegen Moerkapelle moest hij de scheidsrechter van dienst bijstaan die zich gekwetst voelden bij opmerkingen vanuit het publiek. “De één is daar gevoeliger voor dan de ander”, zegt Den Hartog. “Dat ik dan een soort verzoener ben, vind ik stiekem wel heel leuk. Ik ben wel iemand die partijen bij elkaar kan brengen.”

Hij was eind oktober getuige van het ernstige incident in de uitwedstrijd tegen Moordrecht waar speler Thijs Schmidt door een tegenstander een gebroken kaak werd geslagen. “Vreselijk”, zegt hij. “Wij zagen het vanaf de bank voor onze ogen gebeuren. Wat bezielt zo’n iemand? Eén speler verpestte het voor de rest. Wat voor straf die dader ook krijgt, het staat niet in verhouding met de ellende van Thijs. Voordat hij weer kan spelen, zijn we een paar maanden verder.”

“Wij waren aangeslagen, maar ook Moordrecht. Ik heb vrijwilligers zien huilen in de kantine. Uit onmacht én schaamte. Zo’n zaterdag hoop ik niet meer mee te maken.”

Wil je meer informatie over de club Ammerstol? Klik hier.