Ernst Both (30) wil het wel even duidelijk hebben: hij is niet de verlosser van Slikkerveer. “Ik heb vijf jaar niet gespeeld en wil niet te hoge verwachtingen wekken.”

Het kwam als een verrassing, de rentree van Both bij Slikkerveer. Vorig seizoen zette trainer André Stafleu hem al in als invaller tegen Nicolaas Boys. “Daarna heb ik zelfs nog een hele wedstrijd gespeeld, dat was inderdaad snel.”

Eind vorig seizoen besloot Both weer met voetballen te beginnen. Dat was opmerkelijk omdat hij zijn kicksen vijf jaar lang onaangeroerd in de kast had laten liggen. “Ik ben destijds noodgedwongen gestopt”, legt Both uit. “Ik had ontzettend last van mijn knieën. Ik had meniscusproblemen. In de ene knie was mijn meniscus al helemaal verwijderd, in de andere voor een deel. Ik had toen zo veel pijn dat het niet meer leuk was om door te gaan.” Hij deed het wel. “Nadat we kampioen zijn geworden en naar de tweede klasse zijn gepromoveerd heb ik het nog een paar maanden geprobeerd. Het was een drama. Op een gegeven moment was ik er klaar mee.”

Hij stortte zich op het gezinsleven – hij heeft inmiddels twee kinderen – richtte samen met een partner een eigen bedrijf op. “Daar ging zo veel tijd in op dat ik nauwelijks tijd had om aan voetballen te denken. Inmiddels loopt dat bedrijf heel goed. We hebben een technisch uitzendbureau, voor voornamelijk installatietechnici en offshore-werk.” Both werd getriggerd door zijn compagnon om zijn oude liefde op te pakken. “Hij besloot na vijftien jaar weer te gaan volleyballen. Ik zag hoeveel plezier hij eraan beleefde. Aangezien ik alles goed op de rit had, het bedrijf, thuis, dacht ik: waarom doe ik dat ook niet gewoon.” Intussen behoort hij weer tot de selectie van Slikkerveer. “Eerlijk gezegd heb ik de club de laatste jaren niet zo intensief gevolgd. Ik heb de indruk dat ze wel stonden te springen om aanvallers.”

Hij heeft nog geen idee hoe hij ervoor staat. “Vijf jaar niks doen is best lang.” Zijn lichaam heeft hij altijd redelijk ‘onderhouden’. “Toen ik ook dreigde een buikje te ontwikkelen ben ik lid geworden van de sportschool. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal in topconditie ben, want er mogen nog wat kilootjes af.” Van zijn knieën heeft hij geen last. “Blijkbaar hebben de jaren rust ze goed gedaan.”