Drie keer in de week schuift Bryan aan tafel in zijn ouderlijke huis. “Mijn moeder wil ik ook wel eens zien”, zegt de 27-jarige doelman van CION over zijn ‘eetuitjes’. Zijn vader Jan (55) ziet hij al genoeg, want hij is keeperstrainer van de Vlaardingse succesclub.

banner_koningsport_small_VJ
Vorig seizoen werden de twee na jaren herenigd. “Ik heb Bryan in het begin bij Deltasport en Victoria’04 getraind, maar hij is daarna al snel naar Excelsior gegaan. Dat hij vorig seizoen voor CION koos, was geen afgesproken werk en ik heb er ook geen hand in gehad. Het was zijn eigen keuze.”

“Ik wilde weer spelen”, verklaart de jonge Struis zijn opmerkelijke overgang naar CION. Zijn lijstje van ex-clubs verraadt dat de doelman niet zonder talent is. Vier seizoenen maakte hij deel uit van de jeugdopleiding van Feyenoord, daarna speelde hij in het beloftenteam van NAC Breda. Eén keer zat hij in de eredivisie op de bank.

“Bij NAC was het geen vetpot en de club kon toen ik twintig was geen nieuw contract aanbieden. Ik was 20. Ik dacht: ga ik dit blijven doen of kies ik voor het opbouwen van een maatschappelijke carrière in combinatie met top-amateurvoetbal.”

Het werd het laatste, maar Struis was in zijn keuzes niet erg gelukkig. Bij Deltasport, Smitshoek en Zwaluwen werd hij vanwege uiteenlopende redenen geen eerste keeper. “Bij Zwaluwen ben ik twee van de drie seizoenen geblesseerd geweest. Toen ik weer fit was, kwam ik op het vierde plan terecht.”

“Ik begrijp wel waarom Bryan voor deze route heeft gekozen”, zegt vader Jan. “Je gaat niet op voetballen om niet te spelen.”

Zelf was de vader van twee kinderen (‘mijn dochter is een schat van een meid’) een gerespecteerd keeper bij DVO’32, VFC en weer DVO’32. “Ik heb mooie tijden meegemaakt en veel vrienden gemaakt.”

Zijn ervaringen deelt hij nu dus met de vier keepers van CION, waar hij behalve keeperstrainer ook assistent-trainer is. “Ik hoef Bryan natuurlijk niet meer te vertellen hoe hij moet keepen. Het is bij hem meer onderhouden. Zijn basis is goed. Ik ken hem door en door.”

“Ik ben, denk ik, een allround keeper”, reageert Bryan. “Goed in de lucht en sterk in de reactie. Meevoetballen gaat ook prima.”

Dat is dit seizoen een handige eigenschap, want onder de nieuwe trainer Ricky van den Bergh gaat CION verder van de goal afspelen. “De trainer wil hoger druk zetten, dus dat vergt van mij ook aanpassing.”

Zijn vader houdt van pittige trainingssessies. Dat is geen probleem volgens zoonlief. “In de zomer, tijdens de competitieloze periode, gingen we altijd al samen wat doen in het park. We spreken elkaars taal. Hij zegt het ook eerlijk als ik het in een wedstrijd iets minder goed hebt gedaan.”

Dan betuigt Jan spijt. “Ik ben wel milder geworden in mijn kritiek. Toen Bryan bij Feyenoord speelde, zat ik aan tafel te zeuren over een klein dingetje, terwijl hij verder een uitstekende wedstrijd had gekeept. Nu denk ik: dat had ook anders gekund. Ik had daar nog meer van moeten genieten.”

Het inhalen van het gemiste genieten vindt nu plaats bij CION, dat vorig seizoen door corona een zeker kampioenschap door de neus geboord dreigde te zien worden. Bryan: “Gelukkig was ons puntenaantal zo groot dat we alsnog de tweede klasse hebben bereikt, anders was het wel heel zuur geweest. Het enige wat ons ontnomen is, is een kampioensfeestje. Dat halen we later wel in.”

Klik hier voor meer informatie over CION
Klik hier voor meer artikelen over CION