DELTASPORT

Een kale betonvlakte, omringd door ijzeren hekken. Dat is de enige tastbare herinnering van Deltasport aan het karakteristieke clubgebouw dat eind maart door een brand volledig werd verwoest. De club heeft intussen de wonden gelikt en huisvesting gevonden in de ruimten onder de tribune op sportpark Broekpolder.

“We moeten verder en volgens mij zijn we dat met zijn allen in volle vaart aan het doen”, zegt trainer en bestuurslid Ton Pattinama. “Natuurlijk was die brand een enorme klap voor iedereen. De eerste dagen heb ik ook als verdoofd rondgelopen. Maar op een gegeven moment is het rouwen voorbij en het wordt tijd voor actie.”

Bij Deltasport werden de mouwen door de hele club opgestroopt. “Ik ken geen lid die niet meegeholpen heeft om alles gereed te maken voor het nieuwe seizoen.”

De bestuurskamer cq businessruimte moest worden omgebouwd tot een nieuwe kantine. “Er is ontzettend veel werk verzet. Een club kan niet zonder kantine. Als je geen kantineopbrengsten hebt, wordt het heel lastig.”

Pattinama zelf stond voor een dubbele opdracht, want de nodige spelers van het uit het eerste klasse gedegradeerde eerste elftal waren of gestopt of vertrokken. De oud-prof moest op zoek naar adequate vervangers. “We hebben eigenlijk noodgedwongen een heel jonge groep moeten samenstellen”, vertelt hij. “Een groep die bestaat uit stuk voor stuk talentvolle jongens, maar wel die weinig of geen ervaring hebben op het niveau van de tweede klasse. Het plan is altijd geweest om ze rustig te brengen. Door de omstandigheden hebben we ze echter voor de leeuwen moeten gooien. Dat is een proces van ups en downs.”

De prestaties zijn nog niet om over naar huis te schrijven, maar Pattinama stelt dat de nasleep van de brand daar niets mee te maken heeft. “Dat speelt absoluut geen rol meer. Dat speelde het wel toen het net was gebeurd. Toen was de impact op de club, logisch uiteraard, heel groot. In principe is alles nu weer normaal. De club doet zijn best om ervoor te zorgen dat wij als technische staf en de ploeg zich maar met één ding hoeft bezig te houden: voetballen.”

Volgens Pattinama hoeven de supporters van Deltasport niet bang te zijn dat de club verder afglijdt. “Degradatievoetbal is niet aan de orde”, is hij stellig. “Er zit enorm veel potentie in deze groep. De oudere spelers hebben daarin een belangrijke rol. Zij moeten de jongere spelers op dit niveau wegwijs maken. Ik zie het spel met stappen vooruit gaan.”

Probleem is wel de krappe selectie. Mede door de nasleep van de wedstrijd tegen HMSH werd de groep behoorlijk uitgedund. Drie spelers kregen een langdurige schorsing. Pattinama: “Dat zijn wel drie basisspelers.”

Pattinama is ervan overtuigd dat Deltasport er snel weer bovenop is. “Het is wachten op een nieuwe accommodatie. Er lopen gesprekken met de gemeente. Door die brand hebben we tegen drie nieuwe teams nee moeten zeggen. In ons tijdelijk onderkomen is niet genoeg ruimte.”

Grote plus van de huidige selectie is de saamhorigheid. “Bij deze groep leeft heel erg het idee van samen winnen en samen verliezen. Vorig seizoen werden nogal makkelijk verwijten gemaakt naar elkaar. Dat is dit seizoen heel anders. Dat geeft mij het gevoel dat we met deze groep ver kunnen komen. We investeren graag in deze groep, want we willen liever niet na elk seizoen weer op zoek nieuwe spelers.”