Ray Lubrecht stond jarenlang te boek als talentvol doelman, maar hij is niet meer onder de lat bij Victoria’04 te bewonderen. Zijn zangcarrière kwam in een stroomversnelling en dat ging ten koste van zijn voetballoopbaan. “Het was niet te combineren.”

banner_koningsport_small_VJ
Lubrecht maakt vorig seizoen nog deel uit van de zaterdagselectie van de Vlaardingse club. Dat verliep mede door een blessure moeizaam. “Ook dat heeft meegespeeld om er een punt achter te zetten”, zegt Lubrecht (20). “Als het geweldig was gegaan had ik wellicht meer moeite gehad om voor het zingen te kiezen.”

Selectievoetballen en zingen bleken in de praktijk een lastige combinatie. “In het begin viel het nog te doen, omdat ik nog niet zo veel optredens had, maar op een gegeven moment werd het steeds drukker. De trainingen doordeweeks waren geen probleem, maar de optredens zijn altijd in het weekend. Dan moest ik meteen na de wedstrijd als een gek naar een optreden. Soms in de buurt, maar ook vaak verder weg. Dat is gewoon niet prettig.”

Hij neemt afscheid van Victoria’04 met een tas vol goede herinneringen. Hij maakte deel van de talentvolle JO19-groep. “Daarmee zijn we nog Vlaardings kampioen geworden. Dat was wel een hoogtepunt.”

Drie jaar geleden begon hij met zingen. “Het kwam nooit in mij op om daar mijn geld mee te verdienen. Ik zong wat op verjaardagen en wat feestjes. Van het één kwam het ander. Ik kreeg steeds meer boekingen en optredens.”

Lubrecht is vertolker van het Nederlandse volkslied. Hij wordt geroemd vanwege zij warme ‘basstem’. “Ik zong voorheen altijd covers van andere artiesten. André Hazes, bekende nummers die door iedereen meegezongen kunnen worden.”

Vorig jaar bracht hij zelf twee nummers uit: ‘Ik kan jou niet vergeten’ en ‘Kan ik maar bij jou zijn’. Op Spotify is ‘Ik kan jou niet vergeten’ te vinden bij de nummers van Sterrenparade, een verzameling van Nederlandse artiesten. “Ik kan jou niet vergeten’ is inmiddels meer dan tweehonderdduizend keer gestreamd van Spotify. Dat is wel kicken.”

Vroeger was de barometer van een succesvol nummer een verkochte plaat of cd in de winkel, tegenwoordig is dat het aantal streams. Lubrecht: “Niet dat je rijk wordt van die streams. Sterker, als artiest krijg je maar een paar cent per stream. Vroeger deed een artiest een optreden om ervoor te zorgen dat de platenverkoop omhoog ging, nu is dat precies andersom. Streams zijn er vooral voor je bekendheid om te zorgen dat je optredens krijgt.”

Een clip maakte Lubrecht ook al. Voor ‘Ik kan je niet vergeten’ bleef hij dicht bij huis, in Vlaardingen. “Bij café Mes, vrienden van mij.” De clip is te zien op Oranje TV, dat 24 uur per dag Nederlandstalige muziek uitzendt.

“Mijn optredens zijn tegenwoordig overal in het land. Ik doe veel covers, maar ik zing ook mijn eigen twee nummers. Het is de bedoeling dat ik elk jaar twee nieuwe nummers uitbreng, maar door corona staat dat even stil.”

De muziekwereld werd hard getroffen door de pandemie en ook voor Lubrecht kon een streep door de optredens. “Ik woon gelukkig nog thuis dus de gevolgen voor mij waren op dat gebied beperkt, maar het was wel opeens afgelopen. Heel vreemd. Inmiddels is het weer een beetje opgestart. Optredens zijn echter wel voor kleinere gezelschappen.”

“Ik heb één keer een Facebook-optreden gehad. Voor de camera, maar geen publiek. Je hebt geen interactie met de mensen. Dat voelt erg vreemd aan, geef mij maar gewone live-optredens.”

Klik hier voor meer informatie over Victoria’04
Klik hier voor meer artikelen over Victoria’04