CWO

“Groot hé”, zegt Pleun Onderdelinden als hij van de kantine naar de bestuurskamer loopt. Het lid van het managementteam van CWO spreekt van een ‘luxe-uitvoering’ clubgebouw. “Het is eigenlijk veel te groot voor ons.”

Daarom ging de club op zoek naar partijen die gebruik wilden maken van het gebouw. “Toen dit gebouw werd gebouwd hadden we met fusieclubs HSC, HVO en RKWIK nog zo’n achthonderd leden samen. Maar toen we onze intrek namen, hadden we dat aantal al lang niet meer. We hebben zelfs een paar jaar 450 leden gehad. Inmiddels zitten we weer in de lift, plukken we de vruchten van de nieuwe wijk hier voor de deur en tikken we de zevenhonderd leden aan.”

Maar het gebouw waar CWO is gehuisvest is nog altijd groot genoeg om multifunctioneel te gebruiken. “Het leent zich uitstekend om het huis van de buurt te zijn. Het park is ook open. Buurtbewoners kunnen gebruik maken van onze velden, waarom zouden de organisaties dan niet gebruik kunnen maken van het gebouw. Zo heeft iedereen er profijt van.”

CWO biedt inmiddels onderdak aan biljarters en bridgers en sinds tweeënhalf jaar aan Vlaardingen In Beweging (VIB). “Dat is een grote vis”, zegt Onderdelinden. De verzorger van sportbeweging in de stad huurt in het gebouw een ruimte waar drie medewerkers werken. “Het is ideaal hier”, zegt directeur Marvin Visser. “We kunnen gebruik maken van de algemene ruimten. Beneden hebben we een opslagruimte voor al onze materialen. Vanmorgen hadden we een vergadering met al onze medewerkers.”

Binnenkort krijgt CWO een nieuwe huurder: een buitenschoolse opvang. Onderdelinden: “Dat is geweldig toch?. Dit is voor die kids een perfecte locatie. Ze zetten één stap buiten de deur en ze staan op het voetbalveld.”

Het multifunctionele gebruik heeft volgens Onderdelinden nog een ander voordeel: “Er is meer sociale controle. Er is altijd iemand aanwezig op het complex.”

Visser beaamt dat. “Vorige week liepen hier wat jochies te schooieren. Ik heb een bal gepakt voor ze en gevraagd of ze wilden voetballen. Dat wilden ze wel. Die ventjes een leuke tijd, wij ons doel dat jeugd meer gaat bewegen bereikt.”