Bradley van Hoeven Jong Sparta

Hij was net zeventien toen hij een driejarig profcontract signeerde bij Sparta Rotterdam. Op zijn achttiende debuteerde Bradly van Hoeven voor de Kasteelclub in de Eerste Divisie. Op zijn negentiende is de vleugelaanvaller dit seizoen de meest trefzekere Spartaan in de Tweede Divisie en hoopt hij op meer. “Natuurlijk wil ik mijn waarde laten zien in de Eredivisie.”

ROTTERDAM – Hij zet zijn voetbaltas neer in de bestuurskamer van Het Kasteel, het stadion waar Sparta Rotterdam al 131 jaar haar thuiswedstrijden afwerkt. En ook de locatie waar de beloften hun tegenstanders uit de Tweede Divisie ontvangen. Bradly van Hoeven heeft zojuist een helft meegespeeld met het eerste elftal, dat een besloten oefenduel heeft afgewerkt met NEC. “Ik stond op een voor mij nieuwe positie op het middenveld. Dat was even omschakelen. Ook, omdat het eerste elftal 4-4-2 speelt in plaats van 4-3-3 bij Jong. Vooral verdedigend wordt daar veel meer van je gevraagd. Al was het zeker leuk om weer eens met het eerste elftal mee te doen.”

Exact een jaar eerder maakte hij voor de eerste keer zijn opwachting in een oefenduel van het eerste elftal. “Door interlandverplichtingen waren ook toen diverse jongens afwezig. Ik trainde de voorgaande dagen al met de selectie mee. Toen ik het nieuws hoorde, sprong ik bijna van mijn stoel. Hier had ik tien jaar keihard voor gewerkt. Nadat alle spelers terug waren gekeerd, sloot ik weer aan bij Jong. Dat was al een mooie stap, omdat ik het seizoen was begonnen in de Onder 19. Na de winterstop werd ik door trainer Henk Fraser opnieuw bij de selectie gehaald en zat ik enkele keren bij de wedstrijdgroep.”

DEBUUT EERSTE DIVISIE
Nota bene op 1 april 2019, op de verjaardag van Sparta, debuteerde hij in de Eerste Divisie tegen MVV. “Absoluut een hoogtepunt. Het shirt, dat ik droeg, mocht ik houden. Dat heb ik ingelijst. De Play-Offs maakte ik als supporter mee. Noodgedwongen, omdat ik in mijn eindexamen zat. Alleen de thuiswedstrijd tegen TOP Oss in de halve finale heb ik bezocht.” De promotie naar de Eredivisie kende voor Van Hoeven twee gezichten. “Natuurlijk was ik blij. Ik ben nu eenmaal Sparta-supporter. Van de andere kant wist ik ook dat de kansen om dit seizoen in het eerste elftal te spelen, waren geslonken.”

In de eerste seizoenshelft leidde dat niet tot een Eredivisiedebuut. In de Tweede Divisie probeert Van Hoeven de technische staf te overtuigen. “Het gaat goed dit seizoen, maar ik zal dat niet snel zeggen of laten merken. Na elf wedstrijden had ik al vaker gescoord dan het volledige vorige seizoen (zes om vijf, red.). Ik ben altijd klein geweest en moet het absoluut niet van mijn fysiek hebben. Ik moest altijd al een tandje sneller en slimmer handelen. Dat komt in de Tweede Divisie van pas, want ik sta vaak tegen grote en vooral oudere jongens. Mijn ouders komen altijd kijken en nemen dan het wedstrijdformulier mee. Na afloop zie ik geboortedata uit de jaren tachtig. Mijn broer is 31 jaar. Aan hem denk ik dan. Mijn geboortejaar 2000 vormt buiten de Jong-teams in de Tweede Divisie een uitzondering.”

“Ik heb me dit seizoen doelen gesteld. Goals? Tegen de vijftien, dat moet lukken. En het aantal assists zet ik tegen de tien.” Zijn contract loopt aan het einde van het seizoen af. “Ik heb vooralsnog niets gehoord van de club. Ik sta open om te blijven. Ik heb hier goed naar mijn zin. Ik richt me dit seizoen volledig op het voetbal en ik maak stappen.” Zijn vorige contract tekende hij als zeventienjarige. “Op 21 april 2017, die datum vergeet ik niet meer. Sparta wilde me al binden toen ik zestien was. Zo’n gebaar geeft vertrouwen.”

In juni behaalde hij zijn vwo-diploma op het Reviuslyceum in zijn woonplaats Maassluis. “Het laatste jaar ben ik nauwelijks op school geweest. Vaak maar een uurtje in de middag om mijn gezicht te tonen en te informeren wat ik die dag had gemist. Meer uren was in combinatie met voetbal niet mogelijk. Nadat ik de havo afrondde, was vwo het beste vervolg. Op mijn eindexamen had ik enkel een 5,4 voor Economie, maar dat had geen negatieve gevolgen voor mijn eindpunt. Ik stond voor al mijn vakken voldoende.”

TRAINER
Hij woont nog steeds in Maassluis. Bij Excelsior Maassluis speelde hij twee jaar in de F-jeugd toen Sparta hem oppikte. Dit seizoen fungeert hij als assistent- trainer van Excelsior Maassluis Onder 11. “Als profvoetballer heb je tijd over. Ik stuurde een appje naar mijn jeugdtrainer van destijds en vroeg of ik van waarde kon zijn als trainer. Het bevalt me goed.

Elke woensdag en vrijdag sta ik van vijf uur tot halfzeven met die jongens op het veld. Als het mogelijk is, ben ik er op zaterdag ook bij. Ik heb erover nagedacht om mijn trainersdiploma te gaan halen, maar ik twijfel. Ik weet niet of dat iets voor me is. Daarvoor is een bepaalde ervaring en mindset nodig.”

Van Hoeven heeft liefst 23 jeugdinterlands op zijn naam staan. “En een EK met Oranje Onder 17 in Kroatië.” In 2017 overleefde Oranje de poule, maar strandde in de kwart nale tegen Duitsland. Nu zit ik niet bij een vertegenwoordigend jeugdteam. Als ik de namen zie van Oranje Onder 20 en 21 is dat logisch. Dan moet ik hoger spelen dan de Tweede Divisie. Dat betekent een mooi doel.”

Hoe zijn uiteindelijke doel eruitziet, vindt hij lastig weer te geven. “Ik weet niet wat Sparta wil. De bal ligt nu bij hen. Het lijkt me vanzelfsprekend dat ik wil slagen als profvoetballer. Daar zal ik alles voor doen.” (SB)

Voor de hele krant van de tweededivisiekrant. Klik hier
Meer informatie over Jong Sparta? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over de tweededivisiekrant.
Klik hier voor een ander artikel over Jong Sparta.