Bob Bison zit er op zijn vrije maandag helemaal klaar voor: met zijn broer en twee kleine neefjes gaat hij op weg naar diergaarde Blijdorp in Rotterdam. “Om Bokito te zien”, lacht hij. De mannetjesgorilla zette de Rotterdamse dierentuin jaren geleden flink op stelten door uit te breken. Bison (28) maakt zich echter geen zorgen. “Ik ga er vanuit dat ik heel terugkom.”

Trainer Sander Fakkel rekent ook op de tweede competitiehelft op de ervaren speler die de revolutie op sportpark De Kikkershoek meemaakte én overleefde. Het was de periode dat de Oud-Beijerlandse club betaalde krachten uit het Rotterdamse inruilde voor talent van de eigen grond. “Ik heb altijd met plezier gevoetbald”, zegt Bob Bison. “Ik kon het ook goed vinden met de jongens van buitenaf, maar ik ben er wel van overtuigd dat de gekozen weg de juiste weg is voor SHO. Zeker op de lange termijn is dit veel beter voor de club. Het komen en gaan van spelers is voorbij. Op die manier kan je ook veel makkelijker naar iets toewerken.”

Dat lijkt SHO ook te doen. De jeugdige formatie van trainer Sander Fakkel was vorig seizoen lang in de race voor het kampioenschap en behoort dit seizoen tot de subtop. “In deze groep zit nog voldoende rek om in de toekomst een stapje hoger te maken”, weet Bison, die als matchmaker bij een Amerikaans uitzendbureau werkt. “Een beetje rijpen in de eerste klasse zou voor deze ploeg goed zijn. Er zijn spelers die nog jong zijn en het in zich hebben om straks dragende speler te worden.”

Met Poortugaal dat een straatlengte voorsprong heeft is een kampioenschap volgens Bison niet aan de orde. “Tegen de nacompetitie zeggen we natuurlijk geen nee.” In dat geval bereikt Bison, indien hij gevrijwaard blijft van schorsingen en langdurige blessures, een persoonlijke mijlpaal: 250 wedstrijden in SHO 1. “Van het huidige elftal heeft alleen Dennis Grosjean er meer, maar ik heb de meeste dienstjaren. Ik ben er wat langer bij. Ik heb echter niet altijd een basisplaats gehad. Ik heb ook een periode in het tweede gespeeld. Volgens mij sta ik nu op 234 wedstrijden.”

Onder huidig trainer Sander Fakkel is hij een zekerheidje in de basisopstelling. Als linksback nota bene. “Het is niet mijn voorkeurspositie”, is hij eerlijk. “Maar we hebben centraal achterin veel goede spelers. Dennis Grosjean en Danny Kerpel, die het fantastisch doen. Andrew van Tiggelen staat rechtsback. Joh, ik ben niet zo moeilijk.”

Dat komt ook omdat het spelen op de linksbackpositie hem steeds beter af gaat. “Het voordeel ervan is dat je wat meer vrijheid geniet dan als centrale verdediger. Het is verdedigen, maar af en toe mag ik ook aan aanvallen denken. In het begin was het wel even wennen. Nu stemmen Andrew en ik het goed af wie mee naar voren gaat. We willen Sander geen hartverzakking bezorgen.”

Hij doet nog geen uitspraak of hij komend seizoen speler is van SHO. Hij wil echter niemand in Oud-Beijerland ongerust maken. “Ik denk dat iedere speler die tegen of rond de dertig is zichzelf de vraag stelt of hij moet doorgaan. Ik heb een drukke baan, een vriendin en woon in Rotterdam. Tijd om ’s avonds voor de training naar huis te gaan om rustig te eten heb ik niet. Ik klaag niet hoor, maar ik kan me ook voorstellen dat er een tijd komt dat ik zeg dat het mooi is geweest. Voorlopig ben ik daar echter nog niet mee bezig.”

‘Hij kiest steeds vaker de simpele oplossing’

Trainer Sander Fakkel is zeer tevreden over de ontwikkeling van Bob Bison. “Hij heeft zich de afgelopen drie seizoenen moeten richten op de linksbackpositie en vervult deze rol prima. Hij kan ook centraal spelen. Ik vind dat hij steeds vaker de simpele oplossing zoekt. In verdedigen is hij sterk in de duels en neemt hij verantwoordelijkheid voor het leiden van de verdediging. Aanvallend neemt hij steeds minder risico en weet hij goed positie te kiezen om aanvallend mee te doen.”

Meer informatie over SHO? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over SHO.