SLIEDRECHT – Bas van Stokkom (28) is niet het type om erover op te scheppen en zijn trainer en meeste teamgenoten wisten het niet eens, maar de linksbenige verdediger van Sliedrecht vormde jarenlang een centraal duo met Oranjecaptain en Liverpool-vedette Virgil van Dijk.

,,Ik heb tien jaar in de jeugd van Willem II gespeeld. Daarvan stond ik de laatste vijf of zes jaar altijd samen met Virgil achterin”, vertelt Van Stokkom. ,,Virgil speelde in die jaren ook nog regelmatig als opkomende rechtsback, maar toen hij in de A’tjes echt begon te groeien zag je wel dat hij een enorme potentie had als centrale verdediger. Hij stond stevig op zijn benen en zag precies wat er ging gebeuren, maar dat hij zo ver zou komen had ik echt nooit durven voorspellen. Hij heeft een mooie route afgelegd. Via Willem II, FC Groningen, Celtic en Southampton is hij stap voor stap uitgegroeid naar de in mijn ogen beste verdediger ter wereld. Ontzettend knap, want vroeger zag lang niet iedereen het in hem zitten en bij Willem II kreeg hij uiteindelijk ook geen contract. Natuurlijk ben ik trots als ik hem zie staan met die beker voor de beste speler van dit seizoen in de Premier League of hem tegen Lionel Messi zie spelen in de halve finale van de Champions League. Geweldig dat hij op 1 juni voor het tweede jaar op rij de finale van de Champions League gaat spelen. Toen ik in 2010 naar ASWH ging en hij naar FC Groningen vertrok is het contact tussen ons snel verwaterd, maar zo werkt dat eenmaal in het voetbalwereldje. Je leert zoveel gasten kennen en kan niet met iedereen contact blijven houden. Ik probeer de laatste jaren wel zoveel mogelijk wedstrijden van hem te kijken, zeker nu hij in de absolute top speelt. Ja, dan gaan de gedachten soms wel even terug naar de jeugd van Willem II, want ik heb daar een fantastische tijd gehad”, vertelt de verdediger uit het Brabantse Made.

Nu vormt Van Stokkom bij Sliedrecht al drie jaar een centraal duo met Gavir Breidel: ,,Gavir is ook een topper hoor, haha. Ik heb het ontzettend naar m’n zin bij Sliedrecht. Het kampioenschap zit er helaas niet meer in, maar in juni spelen we de bekerfi nale en nacompetitie om promotie. Daar heb ik enorm veel zin in met deze spelersgroep.”