SV-Slikkerveer-stapt-in-een-nieuwe-tijd

Na 102 jaar is er bij SV Slikkerveer een einde gekomen aan het prestatievoetbal op zondag. Met ingang van komend seizoen vertonen de beste spelers van de Ridderkerkse club hun beste kunsten op de zaterdagmiddag. Aan de vervorming wordt hard gewerkt.

phonedirect
SV Slikkerveer 1 speelt zijn laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie tegen Dubbeldam en trainer Driss el Akchaoui schreeuwt zijn spelers na een vroege achterstand tegen de Dordtse bezoekers naar voren. Dat heeft effect, want nog voordat de eerste twintig minuten zijn verstreken heeft de thuisploeg de achterstand ongedaan gemaakt. Een voorzet op maat vanaf de linkerkant wordt door aanvoerder Cerezo Fung-a-Wing knap binnengeknikt.

SV Slikkerveer-voorzitter Rinus Hitzert ziet het allemaal vanaf een afdakje onder de karakteristieke kantine gebeuren. Net als veel andere Slikkerveerders schuilt hij voor de regen die deze Tweede Pinksterdag teistert.

De voormalig secretaris van de club geeft toe wat emoties te hebben op de laatste zondag van Slikkerveer 1 op eigen terrein. “Ik ben een echte zondagman, opgegroeid met Slikkerveer, dus met voetbal op zondag. Het zal in het nieuwe seizoen wennen worden, voor mij, maar ook voor veel andere vaste supporters. Die zondag zat er ingebakken.”

Verstand

Er is door de leden met verstand gekozen, vervolgt Hitzert. De stemming was overduidelijk, met tachtig procent voor een overstap. Gelijkertijd zegt Hitzert dat de club die twintig procent niet wil vergeten. “Daarom moet de overstap zo goed mogelijk verlopen.”

Volgens Hitzert was er voor SV Slikkerveer geen ontkomen meer aan om het zondagvoetbal vaarwel te zeggen. “De ene na de andere club verhuisde naar de zaterdag. We willen niet de laatste der Mohanikanen worden. De afstanden naar uitwedstrijden dreigden steeds extremer te worden. Nu al spelen we in Oosterhout en Gastel.”

Met veel fantasie speelt Slikkerveer derby’s tegen een contingent derdeklassers uit Dordrecht, waar nog wordt vastgehouden aan de zondag als speeldag.  “We zijn ingedeeld in een competitie waarvan ik van een aantal clubs het bestaan niet eens af wist. Dat was niet eerder voorgekomen.”

Boek op zondag

Op het veld doen de spelers van SV Slikkerveer in ieder geval hun beste om de laatste thuiswedstrijd op zondag winnend af te sluiten. Het treffen met Dubbeldam eindigt in een 4-2 zege.

Het is er eentje voor historici. Het boek op zondag kan voor Slikkerveer nog niet helemaal dicht, want de hoofdmacht wacht nog een beslissingswedstrijd voor promotie tegen Laakkwartier. De uitslag van die wedstrijd – die niet bekend was bij het perse gaan van deze krant – is bepalend voor de nabije toekomst van Slikkerveer.

“Ik heb geen idee hoe de krachtsverhoudingen in het zaterdagvoetbal zijn”, pijnigt Hitzert zich over de vraag of het voor Slikkerveer verstandig is om in de tweede klasse te beginnen. Het doet er volgens de voorzitter helemaal niet toe. “De jongens willen winnen en gelijk hebben ze. Als club ga je altijd voor het hoogst haalbare.”

Verbouwing

Over amper zes weken begint SV Slikkerveer alweer aan de voorbereiding van de nieuwe competitie. De overstap van de zondag naar de zaterdag heeft meer voeten in de aarde dan één pennestreek, vertelt Hitzert. “Eigenlijk zijn we niet ingericht op seniorenvoetbal op zaterdag”, stelt hij.

Daarom zijn nieuwplannen versneld in gang gezet. Naast het huidige clubgebouw wil Slikkerveer zes nieuwe kleedkamers maken. Dat plan heeft de club al een tijdje, maar volgens Hitzert staat er nu haast achter. “We hebben nu twaalf kleedkamers, maar daar komen we op een zaterdag echt niet mee uit. We hebben alleen al 650 jeugdleden.”

De club wil het aantal kleedkamers uitbreiden naar zestien. “Twee oude kleedkamers worden verbouwd, dat wordt één grote en één verzorgingsruimte. Daar vraagt de tijd ook naar. We hebben een grote selectie.”

“We zijn bezig met het aanvragen van offertes en de noodzakelijke vergunningen. Wat ons betreft beginnen we zo snel mogelijk, ook met het oog op de steeds hoger wordende bouwprijzen.”

Voor Slikkerveer is het een grote investering van 2,5 à 3 ton. Geen bedrag dat de club zelf ophoest. “We zullen een bedrag moeten lenen, maar we wel proberen om gelden bij elkaar te krijgen. Er is een financieringsplan in ontwikkeling, met obligaties en een loterij.”

SV Slikkerveer heeft immers een naam hoog te houden, want van de nostalgische bestuursruimte werd in een coronatijd een gezellige bruine kroeg gemaakt waar bestuur en sponsors settelen. Dat kostte de club bijna niets, zegt Hitzert vol trots. “Het kostte honderd euro omdat de voorzitter zo dom was de verkeerde verf te bestellen.”

En SV Slikkerveer kan zo door van de ene naar de andere verbouwing, want momenteel werken vrijwilligersvan de club nog keihard om de renovatie van de bestaande kleedkamers te voltooien. “We moeten er nog twee”, zegt Hitzert. “Elke avond lopen hier mensen. Die mensen zijn ons verenigingskapitaal.”

SV Slikkerveer is ook hard bezig om twee nieuwe kunstgrasvelden te krijgen. De club lobbyt bij de gemeente. “Dit veld”, wijst Hitzert naar het hoofdveld, “wordt vervangen. Het is op en ook afgeschreven. Soms verdwijnt de midden- of strafschopstip gewoon.”

Dominos_voorjaar2021Meer kunstgras

Het wensenlijstje van Hitzert en consorten is groot, want naast dat nieuwe kunstgras op het hoofdveld wil de club ook dat de twee grasvelden worden vervangen door kunstgras. “We lopen nu al tegen grote problemen aan”, reageert Hitzert. “We willen iedereen zo goed mogelijk laten trainen. Zeker in de wintermaanden is dat lastig. Met twee kunstgrasvelden erbij zijn we klaar voor de toekomst.”

Klik op SV Slikkerveer voor meer artikelen over de club
Klik op SV Slikkerveer voor meer informatie over de club