SV Poortugaal verbreed piramide met onder 23

SV Poortugaal heeft zich voor komend seizoen met een onder 23-elftal ingeschreven voor de A-categorie. Daarmee breidt de club het aantal selectieteams uit van twee naar drie. “Uit kwantiteit komt kwaliteit”, zegt bestuurslid technische zaken Aad Baas.


SV Poortugaal ziet de komst van het onder 23-elftal als een springplank naar het eerste elftal. De stap vanuit de jeugd naar de in de hoofdklasse spelende hoofdmacht wordt nu als te groot ervaren. “We hebben nu enkele spelers lopen uit de eigen opleiding, maar dat zijn wel de uitzonderingen op de regel”, zegt Baas. “De meeste jongens hebben even wat meer tijd nodig om te wennen aan het seniorenvoetbal om op den duur te kunnen uitgroeien tot een basisspeler in het eerste elftal. Zij maken de stap niet in één keer en daarom vinden wij het goed om een tussenstap in te bouwen. Op een plek waar ontwikkelen centraal staat en presteren net iets minder belangrijk is dan bij een eerste elftal.”

Veel clubs hebben het tweede elftal ingeruild voor het onder 23-team, maar dat doet SV Poortugaal niet. Dat is volgens Baas een bewuste keuze. “’Ook bij wij hebben die discussie natuurlijk gevoerd, maar wij hebben momenteel de luxe dat we voldoende potentiële spelers hebben die in aanmerking komen. Met andere woorden: we kunnen tweede en onder 23 makkelijk vullen. We zien juist het grote voordeel van een selectie van veertig spelers. Uit kwantiteit haal je kwaliteit, zo simpel is het ook. Bij de onder 23 zal de nadruk vooral liggen op het opleiden, maar het is ook fijn dat spelers flexibel kunnen worden ingezet bij de twee teams.”


SV Poortugaal O23 gaat spelen op divisieniveau, op welk niveau wordt binnenkort, als de indeling wordt gepresenteerd, bekend. “Wij gaan er vanuit dat dat in de vierde divisie is. We zullen onderaan de ladder moeten beginnen. De ambitie is er ook om snel stappen te maken”, aldus Baas.

Ronald Attema, hoofd jeugdopleidingen, is aangesteld als trainer van de onder 23. Volgens Baas is Attema de ideale man om het jonge team en de jonge spelers te ondersteunen. “Hij is een opleider pur sang.”

Zelf verlangde Attema ook weer naar het veld. “Ik ben nu drie seizoenen werkzaam bij Poortugaal. Daar haal ik veel voldoening uit, maar zelf tussen de spelers op het gras staan miste ik wel. Ik heb altijd gewerkt met jonge spelers en die rol is me op het lijf geschreven. Ik heb er enorm veel zin in om met de jonge talenten aan de slag te gaan”, aldus de oud-trainer van FC Dordrecht onder 15.

Attema geeft een deel van zijn takenpakket over aan Karim Absalem, die afgelopen seizoen binnen de jeugd als opleidingsmanager al verantwoordelijk was voor de onderbouw. “Karim krijgt in het nieuwe seizoen ook de middenbouw erbij. Die teams sta ik met een gerust hart af want ik weet dat zij bij Karim in goede handen zijn.”

Voor meer informatie over SV Poortugaal, klik hier.
Meer artikelen lezen over SV Poortugaal, klik hier.