SV-Poortugaal-2-krijgt-kampioen-als-trainer

Ronald van der Zalm (53) is met ingang van komend seizoen trainer van het tweede elftal van SV Poortugaal. Hij is een ervaren trainer die bij Kethel Spaland afscheid nam met een titel in de derde klasse zondag.

phonedirectDat hij geen hoofdmacht meer onder zijn hoede heeft, is allerminst een probleem. “Nee joh, ik voel me nergens te groot voor”, lacht de in Rotterdam geboren Van der Zalm, wanneer hem gevraagd wordt of een tweede elftal welbeschouwd geen achteruitgang betekent. “Waar het mij om gaat, is dat ik me fijn voel bij een club. Ik wil met plezier naar het sportcomplex gaan en prettig met mensen samenwerken. Daarnaast breng ik talentvolle voetballers graag wat bij en die gelegenheid krijg ik volop bij SV Poortugaal. Het is de bedoeling dat er jaarlijks één of twee spelers doorstromen naar het eerste. Nou, daar help ik de club dan graag een handje bij.”

Van der Zalm was zelf een begenadigde voetballer die in de keuken keek bij clubs als Sparta Rotterdam en SVV. Winston Bogarde bijvoorbeeld is een oud-ploeggenoot, net als Dean Gorré en Roël Liefden. Als trainer maakte de nuchtere en sympathieke Van der Zalm zich verdienstelijk voor onder meer Leonidas, TOGR, WCR en dus ook Kethel Spaland. “Bij Kethel heb ik het geweldig naar mijn zin gehad”, zegt hij met hoorbaar plezier.

In Schiedam trof Van der Zalm een club die een aanhang bezit die hartstochtelijk met het eerste elftal meeleeft. Vandaar dat de vreugde groot was toen de zondagtak naar de tweede klasse promoveerde afgelopen jaar. “Kethel is een prachtige club en ik had al bijgetekend begin dit jaar. Nergens heb ik zo’n enorme ambiance meegemaakt. Helaas bleek korte tijd later dat veel spelers van de zondagselectie wilde stoppen met zondagvoetbal.  Daar had ik geen rekening mee gehouden en ik heb bij het bestuur aangegeven dat ik graag verder wilde kijken.”

Van der Zalm kreeg enkele interessante toenaderingspogingen van clubs die zullen moeten aanvaarden dat de keuze op SV Poortugaal viel. “Ik ben er zelf altijd voorstander van geweest om geregeld jeugd naar het eerste te laten gaan. Als trainer heb ik ook vaak genoeg jonge spelers laten debuteren”, denkt Van der Zalm dat het werk bij SV Poortugaal hem op het lijf geschreven is.

Dominos_voorjaar2021Met Peter Klomp, de trainer van de hoofdmacht, treft Van der Zalm bovendien een ervaren collega die over veel kennis van het amateurvoetbal beschikt. Net zoals hij zelf doet, al zal Van der Zalm dat zelf nooit zo stellig op een verjaardag debiteren. Liever neemt hij met veel toewijding zijn voetballers onder handen, in de hoop dat de sterren van de toekomst zich langzaam maar zeker ontwikkelen.

“Ik heb al een paar wedstrijden gezien van het tweede en begin een beetje een beeld te krijgen van de potentie. Namen noemen doe ik nog niet, maar er zitten zeker beloftevolle jongens bij. Poortugaal 1 was het afgelopen seizoen middenmoter in de hoofdklasse en wil zoals elke club graag hogerop komen. Stapje voor stapje gaan we aan dat voornemen werken met z’n allen.”

Klik op SV Poortugaal voor meer artikelen over de club
Klik op SV Poortugaal voor meer informatie over de club