De jeugd is onze toekomst”, zegt Michel Legerstee, penningmeester van SV Bolnes. Daarom is de Ridderkerkse club er veel aangelegen om weer een gezonde jeugdtak op te bouwen. “We hebben liever vandaag dan morgen acht of tien teams, maar we weten ook dat we geduld moeten hebben om dat doel te bereiken.”

Overzichtelijk is het wel, SV Bolnes heeft met de JO9, JO11, JO13 en JO17 (mix van JO15 en JO17) vier teams in de competitie. Ideaal is zo’n kleine jeugdafdeling niet, weet de club en Legerstee zelf uit ervaring “We hadden voor dit seizoen bijvoorbeeld net niet genoeg spelers om één JO15 en één JO17 te maken. Dat is lastig, maar door deze teams te mixen hebben wij toch een JO17-team in de competitie.”

Van onderaf aan bouwen, luidt het devies bij SV Bolnes. “Er zit groei in, zeker bij de jongste groep”, geeft Legerstee aan. “In de JO9 en JO11 hebben we weer het probleem dat we te veel spelers hebben voor één elftal en te weinig voor twee. Dat probleem is opgelost als we nog wat meer jeugdleden krijgen in die leeftijdscategorie.”

Waar RVVH en Slikkerveer florerende jeugdafdelingen hebben, moet Bolnes het van de kruimels hebben. “Terwijl de potentie in de wijk Bolnes groot is. Veel kinderen die willen voetballen kiezen echter voor RVVH of Slikkerveer omdat hun vriendjes daar al spelen. Tegenwoordig is het voor ouders ook geen probleem om die kinderen met de auto naar de training of wedstrijd te brengen. Vroeger deed je alles op de fiets en was de club op de hoek ook de club waar je lid werd.”

Legerstee erkent dat SV Bolnes in het verleden ook zaken niet goed heeft aangepakt. “We moeten zeker goed in
de spiegel kijken, maar we hebben ook een nieuwe start gemaakt. De club is in rustig vaarwater terechtgekomen. We hebben enthousiaste en goede jeugdtrainers. Daar is niks mis mee”, verzekert hij. “En we willen met alle liefde veel tijd en energie in de jeugd steken.”

Het grote voordeel bij ons is dat de jeugd heel veel aandacht krijgt. We hebben niet zes JO11- teams of acht JO9-teams, zoals RVVH en Slikkerveer dat hebben. Onze contributie bedraagt voor een pupil (JO9 tot en met JO13) maar 150 euro, voor een junior (JO15 tot en met JO19) 160 euro. Daar zit het tenue bij en wordt op echt gras gevoetbald.”

Volgens Legerstee staat bij de trainingen het plezier voorop. “Kinderen vertellen door hoe leuk het hier is. Daardoor hebben we het afgelopen seizoen wat meer aanloop gekregen. We willen natuurlijk graag sneller en harder, maar zijn ook realistisch. Als we ieder seizoen twee teams bijkrijgen zijn wij tevreden. In 2020 bestaan we als club honderd jaar en het zou mooi zijn als we dan acht à tien jeugdteams hebben. Maar eerst moeten we toe naar minimaal een team in alle leeftijdscategorieën.”

Het ideaalbeeld, en ik besef dat dat nog ver weg is, is een piramide, met zes JO9, vijf JO11, vier JO13, drie JO15,
twee JO17 en één JO19. Dan heb je ook een natuurlijke doorstroming richting je seniorenelftallen. Nu is dat ook lastig. Ik hoop dat kinderen ons weer weten te vinden. Ik denk dat SV Bolnes de jeugd veel te bieden hebben.”