Supportersclub-Smitshoek-maakt-van-alles-een-feestje

De supportersvereniging van Smitshoek wil het haar leden naar de zin maken. Geregeld organiseert de club leuke activiteiten en doet daarbij een beroep op enthousiaste vrijwilligers. Of het nu het Sinterklaasfeest dan wel het Boutrad betreft: aan vertier geen gebrek, zegt bestuurslid Richard van der Linden.

phonedirectHet ontstaan van de supportersvereniging kwam in de jaren zeventig tot stand, zegt de rasechte Smitshoeker Van der Linden (39). Destijds kwam Smitshoek nog in de derde of vierde klasse uit, maar de club uit Barendrecht groeide als kool. “Onze supportersvereniging heeft er ongeveer honderdvijftig. Dat is best mooi, maar het zou nog beter kunnen. We doen er alles aan om onze leden zoveel mogelijk plezier te bieden. Voor 25 euro per jaar kunnen mensen lid worden.”

Het Sinterklaasfeest, bingo’s, familiedagen aan het einde van het seizoen, pubquizzen, klaverjassen, het zogenoemde Boutrad: je kunt het zo gek nog niet bedenken of de supportersclub, die tien enthousiaste bestuursleden telt, organiseert het wel. “Bingo hebben we voor zowel kinderen als volwassenen”, vervolgt Van der Linden, die zelf bij Smitshoek begon, als jeugdlid zes jaar voor BVV Barendrecht uitkwam, later weer bij Smitshoek aanmeerde, de selectie haalde later voor vriendenteams en het veteranenelftal uitkwam. “De pubquiz is ook een enorm succes geworden. Die doen we drie keer per jaar en dan hebben we wel 25 teams in de kantine. Iedereen is welkom, ook mensen van buitenaf. Daarom hebben we er ook voor gekozen om een algemene quiz te maken. In het begin was het puur een voetbalquiz, maar we wilden een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Het zijn ongelooflijk gezellige avonden altijd. En heel goed voor de kantine-omzet natuurlijk.”

Van der Linden is bevriend met Arjan Sloof, die al langere tijd deel uitmaakt van het bestuur van de supportersvereniging. Omdat eerstgenoemde geregeld stukjes schreef over de verrichtingen van zijn eigen team, leek het Sloof een goed idee dat hij ook in het bestuur kwam en PR-taken op zich zou nemen. “Ik ben er nu anderhalf jaar bij en vind het erg leuk. Ik vind het eigenlijk vanzelfsprekend om wat voor mijn voetbalvereniging te doen. Als je met z’n allen lid bent van een club, moet je er samen wat van proberen te maken. Ik vind het mooi om te horen wanneer supporters blij zijn met wat we voor ze organiseren. We horen soms wel dat ze het waarderen wat we doen.”

Het Boutrad komt aan de orde. Het is een wat vreemde naam wellicht, maar Van der Linden, die in het dagelijks leven teamleider is bij Lashing Service B.V, een bedrijf dat scheepsladingen verzet,  verschaft graag toelichting. “Dat is een Rad van Avontuur waarmee je lekker eten kunt winnen. Kip, kalkoen, een fijne fles wijn. Die naam Boutrad is natuurlijk voortgekomen uit de kip, dat is wel duidelijk denk ik. Voor ons is het inmiddels een heel normale naam geworden, maar anderen moeten er vaak om lachen.”

Van der Linden wil benadrukken dat ook de kinderen die bij Smitshoek spelen hun graantje meepikken. Voor heel wat jonge jochies en meiden is het een grote eer om Pupil van de Week te zijn wanneer het eerste een mooie hoofdklassewedstrijd tegen pak ‘m beet ARC of Rijnvogels speelt. “En sinds een tijdje hebben we ook ‘Forza Smitshoek’. Dan komen drie jeugdteams met kinderen van acht, negen en tien jaar het veld op als het eerste speelt. Ze nemen dan ook penalty’s op de reservekeeper en het publiek vindt dat erg leuk. We grijpen alles aan om van het voetbal een feestje te maken.”

Klik op Smitshoek voor meer artikelen over de club
Klik op Smitshoek voor meer informatie over de club