“We hebben helaas de stormbaan moeten afblazen”, zegt Marjan van der Tholen tijdens de jaarlijkse Herfstdag voor de jeugd van BVV Barendrecht. “Is het weken mooi weer, regent het uitgerekend vanmorgen.”

Van het veld, waar het 4-tegen-4 toernooi wordt afgewerkt, beent ze zich naar de kantine. “De kinderen moeten zo gaan eten”, biedt ze haar excuses aan voor haar haast. Van der Tholen (49) is samen met Sandra de Jong de drijvende kracht achter de Herfstdag.

Het is één van de activiteiten die zij namens de activiteitencommissie organiseren. “Bingo en Sinterklaas organiseren we ook”, vertelt ze. “En vorig jaar hebben we een FIFA toernooi gehouden. Dat was een daverend succes.” Eén keer in de twee jaar organiseert Van der Tholen en een team vrijwilligers de E-Experience, een kamp voor E-pupillen. “Twee dagen duurt dat met één nacht slapen op de club. Dat is het voor die kinderen natuurlijk helemaal. We huren altijd van die grote tenten.” Organiseren zit Van der Tholen in het bloed en dat had de club jaren geleden goed in de gaten. Want behalve vooraanstaand en actief lid van de activiteitencommissie is de Barendrechtse ook de vrouw achter de toernooien van Barendrecht. Ze coördineert zowel thuis- als uittoernooien. “Mijn activiteiten voor die toernooien smeer ik over het hele jaar uit”, zegt de moeder van drie zoons, van wie er nog twee voetballen. “Vergis je niet, ik ben nu al druk bezig met de toernooien van volgend jaar na de competitie. Ik moet wel, anders ben ik te laat.” Ze bezoekt regelmatig zogenaamde toernooibeursen bij clubs in de regio. “Dat is een mooi fenomeen. Op zo’n dag komen ook andere clubs die toernooien organiseren en onderling wisselen we teams uit. Dat is echt een uitkomst.”

Barendrecht heeft een grote jeugdafdeling en daarom is het onmogelijk om voor alle teams een eigen thuistoernooi te organiseren. “Daar hebben we de ruimte op de agenda niet voor en ook hebben geen velden genoeg”, legt Van der Tholen uit. “Ik probeer het zo goed mogelijk te verdelen. Dat een team dat vorig seizoen geen thuistoernooi heeft gespeeld, dit seizoen er wel één heeft.”

POULES
Zo staat tijdens Pasen een toernooi op het programma voor de JO15 en JO17. “Op 8 juni is er een toernooi voor alle teams van de JO8, zes zijn dat er, en de JO12, dat zeven teams heeft. Om alle poules vol te krijgen heb je veel teams nodig. Daar helpen die ruilbeurzen zeker bij. Het hele jaar door mail ik veel met an- dere toernooicoördinatoren.” Een aansprekend thuistoernooi is die van de Girls Cup (MO17 en MO19), die vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd. “Dat is eigenlijk een soort invitatietoernooi. Normaal gesproken kan ieder team zich voor een toernooi inschrijven en ook spelen als ze er op tijd bij zijn. Maar bij de Girls Cup verlangen we dat een team minimaal in de hoofdklasse speelt.

Dit seizoen wordt het toernooi op zaterdag 22 juni gehouden.” Van der Tholen regelt ook uittoernooien voor de Barendrechtse jeugdteams. “Ieder team speelt er minimaal één, maar dat mogen er ook meer zijn. Er zijn teams die graag drie of zelfs vier toernooien spelen. Voor mij is dat geen probleem, ik heb er alleen een broertje dood aan als ze op het laatste moment afbellen omdat er niet genoeg spelers zijn. Ik weet zelf als toernooiorganisator hoe vervelend dat is.”