Hij kwam in het kielzog mee van Fop Gouman, maar waar de oefenmeester na twee seizoenen van het toneel verdween op De Molenwei, is Sander Schreuder al vier jaar lang een ‘zekerheidje’ onder de lat bij Heerjansdam.

“Ik heb het heel erg naar mijn zin”, zegt de 28-jarige sluitpost. “We hebben een gezellige groep. We komen op verjaardagen van elkaar en zien elkaar ook in de zomervakantie, als het voetbal stilligt. Die saamhorigheid heb ik nog niet elders meegemaakt.”

Schreuder heeft sowieso weinig reden tot klagen. De prestaties van Heerjansdam in de competitie zijn immers uitstekend. “We liggen op koers van de nacompetitie”, weet de tender-manager van het bedrijf Ctrack, specialist in gps-volgsystemen. “De eerste en tweede plaats zijn uit beeld. Daarvoor is de afstand met Sportlust’46 en Sliedrecht te groot. Derde worden zou een mooie prestatie zijn. En wie weet wat we dan nog in de nacompetitie kunnen bewerkstelligen.”

Drie seizoenen geleden was het perspectief voor Heerjansdam en Schreuder heel anders. De club was gedegradeerd naar de tweede klasse. “Dat was natuurlijk niet leuk en voor mij was het de tweede degradatie op rij, want in het seizoen daarvoor was ik ook met Alblasserdam gedegradeerd. Achteraf gezien is de degradatie niet verkeerd geweest. Als ploeg konden we even op adem komen. In de eerste klasse moesten we iedere wedstrijd op onze tenen lopen. We waren de onderliggende partij. In de tweede klasse waren de rollen omgedraaid. Wij waren het team, dat kon aanvallen in plaats van dat we in de verdediging werden gedrukt. Gecombineerd met het succes dat we hadden, was dat in alle opzichten een helend seizoen.”

“Vorig seizoen hebben we ons keurig gehandhaafd en nu hebben we een volgende stap kunnen maken. Met gerichte versterkingen zit er nog meer balans in de ploeg. Ervaring is voldoende aanwezig.”Schreuder kan ook worden geschaard bij de ‘ervaren’ jongens. “Vroeger vond ik dat maar onzin als ze dat riepen over keepers, maar nu weet ik wat ze bedoelen. Het zit hem vaak in voor het publiek niet zichtbare situaties. Ik ben tijdens wedstrijden altijd druk bezig met coachen. Ik ben enorm gefocust op het spel en geef bijvoorbeeld aan het centrale verdedigingsduo aan wanneer er een steekpass te verwachten is. Ik denk en schakel mee. Ik ben na een wedstrijd ook altijd gesloopt. Niet fysiek moe, want veel werk als keeper krijg je niet, maar vooral mentaal. Keepen is een ervarings- en concentratievak.”

De inwoner van Hendrik-Ido- Ambacht behoorde jarenlang tot de selectie van ASWH. De hoofdmacht haalde hij niet, maar dat was met grote namen voor zich geen schande. “Bij ASWH was het tweede, dat reserve hoofdklasse speelde, een goed alternatief.” Fop Gouman was een belangrijke reden voor hem om voor Heerjansdam te kiezen. “Fop heeft altijd veel oog gehad voor keepers tijdens de training. Hij liet je als trainer nooit links liggen. Hij bedacht ook oefenvormen waar je als keeper wat aan had.” Komend seizoen wordt Schreuder herenigd met Ron Timmers, zijn oude trainer bij ASWH. “De hele spelersgroep kijkt uit naar die samenwerking.”