Ronard Venekamp van luwte naar spotlights

Het was voor Ronard Venekamp een moeilijke keuze: de roep van zijn oude liefde Rozenburg beantwoorden of ja zeggen tegen Rhoon, dat de belofte nakwam hem na twee seizoenen tweede trainer door te schuiven als hoofdtrainer.

Rozenburg afbellen, de club waar hij bijna driehonderd wedstrijden in de hoofdmacht speelde, dat deed Venekamp (39) met pijn in het hart. “Rhoon heeft vanaf begin gezegd: jouw tijd komt nog wel. En ze hebben woord gehouden toen duidelijk werd dat Marco van Rijn zou stoppen. De club is loyaal naar mij, dan moet ik het andersom ook zijn. Tenminste, zo voelt dat. Natuurlijk speelt een grote rol dat ik een mooie uitdaging zie bij Rhoon en dat ik het naar mijn zin heb.”

Die uitdaging ligt hoogstwaarschijnlijk in de competitie in de derde klasse, want de kans dat Rhoon uit de tweede klasse degradeert is groot. Als dit gebeurt wil het niet zeggen dat Rhoon onder Venekamp meteen kampioenskandidaat nummer één is. “Zeker niet”, haast de oefenmeester uit Rozenburg zich te zeggen. “Daar is de derde klasse te sterk voor. Je wordt niet even kampioen. Er zijn genoeg clubs die zich al versterkt hebben met nieuwe spelers en die daar ook de middelen voor hebben. Bij Rhoon hanteren ze het beleid dat er geen speler wordt betaald. Hier moet je dan als trainer ook niet moeilijk over doen, bovendien heb ik het volste vertrouwen in de groep die er nu staat.”

“Daarnaast krijg je straks ook te maken met clubs die vanuit het zondagvoetbal zijn doorgestroomd. OVV uit Oostvoorne is daar een voorbeeld van. Het zal daarom niet makkelijk worden om te promoveren.”

Venekamp werkte de afgelopen twee seizoenen enigszins in de luwte in de rol van assistent van Marco van Rijn en trainer van Rhoon 2. “Ik ben voor Rhoon een seizoen hoofdtrainer geweest van Bernisse. In dat seizoen speelde ook de fusie met PFC en moest de nieuwe club kiezen tussen mij en John Stougje. Ze kozen voor John, maar  dat proces verliep nogal traag. Pas eind januari was er duidelijkheid en zie dan maar een nieuwe club te vinden. Zeker als je als beginnend trainer nog geen geweldig cv hebt. Met Bernisse waren we immers met een elftal dat veel tekort kwam uit de derde klasse gedegradeerd.”

Venekamp was even in de race voor het trainerschap bij Rozenburg, maar zijn oude club koos voor Dennis Zaal. “En toen belde Marco van Rijn of ik iets bij Rhoon wilde doen. Hier ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Dit was toen wel een stapje terug, dat zeg ik eerlijk. Rhoon heeft toen wel direct aangegeven dat ik zeker in beeld zou komen bij een mogelijk vertrek van Marco.”

“Ik doe de training en coaching bij Rhoon 2 en ben bij wedstrijden van het eerste assistent van Marco. Dat is straks wel een voordeel als we weer beginnen: ik ken alle spelers en weet wat er rond loopt.”

Met Rhoon 2 vierde hij onlangs het kampioenschap in de reserve derde klasse. “Een goede groep jongens die gaandeweg heeft ingezien dat zij er meer energie moesten instoppen. Of er spelers zijn die de kwaliteit hebben om door te schuiven naar het eerste? Wie weet. Of ik het anders ga doen dan Marco? Ik denk dat iedere trainer zijn eigen werkwijze heeft en accenten legt. Voor mij is het belangrijk dat de groep plezier uitstraalt. Als speler vond ik het altijd fijn als een trainer eerlijk en duidelijk was. Zo’n trainer wil ik ook zijn.”