richard-middelkoop-is-thuis-bij-vv-smitshoek

“Drie keer vallen en ik ben op de club.” Dichterbij dan Smitshoek kon trainer Richard Middelkoop, die op een steenworp afstand van het complex van de zaterdaghoofdklasser woont, geen club vinden. “Deze club past me.”

Middelkoop (44) speelt als trainer een echte thuiswedstrijd, want zijn zoontjes van twaalf en acht jaar spelen bij Smitshoek. “Ik kwam hier al veel”, zegt de oefenmeester. “Dit is ideaal. Bij die gasten kijken en door naar training of wedstrijd.” Niet dat dàt de reden was om bij Smitshoek aan de slag te gaan. “Het is een leuke bijkomstigheid, dat wel. De visie van Smitshoek spreekt me aan, ideeën zat om uit te voeren.”

“We willen een elftal met zoveel mogelijk Smitshoekers”, legt voorzitter Marco Rensma uit. “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je in de hoofdklasse speelt. Daar moet wel de organisatie voor ingericht worden. Goede faciliteiten is een vereiste. Ik denk dat we aardig op weg zijn.”

Tien
“Het mooiste is natuurlijk dat je zelf je spelers opleidt voor je eerste en tweede elftal”, zegt Middelkoop. “Daar streeft de club ook naar, maar dat lukt niet binnen een paar jaar. Daar gaan jaren overheen.”

Toen Middelkoop op 31 juli de eerste training gaf, kon Smitshoek veel nieuwe spelers begroeten. “Tien in totaal”, vertelt de oefenmeester, die de afgelopen drie seizoenen bij SHO in Oud-Beijerland werkzaam was. “Dat was ook nodig, want zeven spelers waren vertrokken en om de selectie op de peil te houden moesten er jongens bij.”

Smitshoek wil zich profileren als opleidingsclub. “Spelers moeten hier niet komen voor de centen, maar omdat de voorwaarden goed zijn”, benadrukt Rensma. “Ze moeten zich willen ontwikkelen”, aldus Middelkoop. “We hebben daarom ook bewust gekozen voor jongens die lager speelden of elders op een zijspoor waren beland. Spelers die in zichzelf willen investeren.”

“Ik vond dat we dat we nog wat coachend vermogen nodig hadden en daarom ben ik blij met Rutger van der Kleij. Hij heeft nog gespeeld bij Willem II en RBC. Remco de Neef komt van DSO. Die hebben we drie keer bekeken. Hij komt nog handelingssnelheid tekort als middenvelder, maar is voor ons wel een goede back.”

“Mustafa Celen heeft zichzelf bij ons gemeld. Die ziet in Smitshoek ook een kans om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Sommige spelers zien ons als springplank. Geen probleem. Zij profiteren, wij profiteren. Het ideaalplaatje is dat we straks als Smitshoek zelf onze spelers opleiden.”

Voorzitter Rensma wil graag een herkenbaar elftal. “Herkenbaar betekent voor mij ook dat dát jongens zijn die weliswaar niet bij Smitshoek begonnen zijn, maar hier al jaren spelen”, verduidelijkt Middelkoop. “Daar lopen hier ook een paar jongens van rond, zoals Erwin Bravenboer en John de Ronde. Herkenbaar noemt Smitshoek ook zijn in speelstijl. Aanvallend, aantrekkelijk voetbal met als doel het publiek te vermaken.”

Op korte termijn streeft Middelkoop naar stabiliteit van zijn ploeg. “Spelers moeten stabiel worden in hun prestaties. Hoe eerder dat ons lukt hoe beter. Doel is om onszelf zo snel mogelijk veilig te spelen zonder nacompetitie.”

En wie pakt de titel? Middelkoop, die behalve voor SHO ook als hoofdtrainer werkte bij Delft, Nootdorp, Sportlust’46 en Papendrecht: “SteDoCo wil graag terug en heeft zich flink versterkt, Hoek roept dat ze graag kampioen willen worden. Misschien is er nog een andere outsider.”