Patrick Altena zoekt naar de ideale mix

Rob Snijders, Jos Doornhein en Patrick Altena vormen met zijn drieën de technische commissie van Heerjansdam en zijn in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie van de club. Een voor de trouwe aanhang herkenbaar elftal, dat ook nog eens goed presteert, die twee-eenheid probeert het technische driemanschap handen en voeten te geven.

Altena (48), sinds vorig seizoen lid van het technisch hart van Heerjansdam, heeft een indrukwekkende staat van dienst als voetballer. De eigenaar van een expeditiebedrijf speelde op hoog niveau bij SHO, Heerjansdam en Sportclub Feyenoord.

“Ik ben jaren geleden in Heerjansdam komen wonen en mijn zoons zijn gaan voetballen bij Heerjansdam. De oudste speelt in het vierde, de jongste speelt bij SHO in de A1. Ik ben toen ze jong waren trainer geworden. Later ben ik met mijn bedrijf lid geworden van de businessclub van Heerjansdam. Vorig seizoen heeft de club mij gevraagd voor de technische commissie. Ze konden mijn voetbalkennis- en expertise goed gebruiken, zeiden ze.

”Op de Molenwei ziet de wereld er wel anders uit dan, pak ‘m beet, vijf seizoenen geleden. De tijden dat het qua spelersbudgetten niet op kon zijn voorbij. De huidige filosofie van de clubleiding is die van een ‘herkenbaar’ elftal, dat op een zo hoog mogelijk niveau acteert. Binnen die gestelde kaders proberen Altena, Snijders en Doorhein hun werk zo goed mogelijk te doen. “We kunnen geen spelers halen uit de hoofdklasse, dat is duidelijk”, reageert Altena over de koerswijziging die enkele jaren geleden werd ingezet. “Wij voeren in de details de grote lijnen van het bestuursbeleid uit. In de praktijk betekent dat dat we streven naar een stabiele selectie die per seizoen weinig wijzigt. We selecteren wel door, maar een speler moet wel goed genoeg zijn voor het niveau dat we als met Heerjansdam nastreven. Scouten doen we ook. We kijken vooral rond in de tweede, derde klasse. We richten ons daarbij op spelers die hogerop willen, in zichzelf willen investeren en ook het talent hebben om dat te bereiken. Als eersteklasser kunnen wij die spelers een mooi podium bieden.

” Vorig seizoen handhaafde Heerjansdam zich onder leiding van trainer Patrick Kok knap in de eerste klasse. “Het blijft altijd een uitdaging om een selectie samen te stellen die minimaal gelijkwaardig of beter is dan het seizoen ervoor”, vervolgt Altena. Daarbij kijkt de technische commissie ook naar het karakter van spelers. “We zoeken naar normale gasten”, benadrukt hij. “Spelers die passen bij de cultuur van Heerjansdam. Geen gek gedoe dus.” Dat wil niet zeggen dat voetballende buitenbeentjes niet welkom zijn op de Molenwei. “Ik ben van mening dat ieder elftal wel één of twee klootzakjes nodig heeft. Gasten die het vuurtje kunnen aansteken als dat nodig is. De mix is pas ideaal als je ook die spelers in je team hebt lopen.”

Geef een reactie