Met negentien goals en dertien assists had Ronald Ouwens een groot aandeel in het kampioenschap van VV Heerjansdam in de tweede klasse. Ook in de eerste klasse gaat de spits op jacht naar treffers. “De groep is bijna helemaal intact gebleven. Dat kan een voordeel zijn.”

Ouwens kijkt met een voldaan gevoel terug op zijn eerste seizoen in Heerjansdamse dienst. “Meestal zie je bij clubs dat er meerdere groepjes zijn, maar vanaf het trainingskamp waren we één hechte groep. Dat zag je terug op het veld waarin we alles voor elkaar over hadden.”

Bijna had Ouwens het kampioensjaar gemist, want eigenlijk was hij na zijn verblijf bij RVVH, waar hij in het tweede elftal speelde, van plan om over te stappen naar De Zwerver in Kinderdijk. “Toen dat speelde, ging het net rommelen bij De Zwerver. Spelbepalende spelers vertrokken, de club speelde tegen degradatie. Het was niet hét moment om er in te stappen.”

Trainer Foppe Gouman haalde Ouwens naar VV Heerjansdam en gaf de spits vanaf het begin het vertrouwen dat de 24-jarige aanvaller ook nodig had. “Ik heb alles gespeeld. Het is natuurlijk lekker als de trainer je het vertrouwen geeft.”

“Mijn doelstelling was twintig doelpunten. Dat heb ik net niet gehaald, maar naast die negentien treffers heb ik ook dertien assists gegeven. Soms ging het een periode moeizaam en scoorde ik niet, ik heb ook een serie wedstrijden gehad waarin ik twee keer scoorde.”

Heerjansdam kende een uitstekende start. “In het begin wonnen we alles, we pakten de periodetitel, maar verspeelden daarna onnodige punten. We verloren bij Papendrecht en verspeelden tegen Nieuwenhoorn een 3-2 voorsprong. We hebben nog heel eventjes tweede gestaan, maar uiteindelijk werden we in de voorlaatste wedstrijd tegen Hellevoetsluis kampioen.”

In die kampioenswedstrijd maakte Ouwens twee treffers. “Het gaat een stuk lastiger worden in de eerste klasse”, beseft hij. “Maar de groep is bijna helemaal intact gebleven en we hebben drie nieuwe spelers. We zullen ons moeten richten op handhaving. We kunnen onze borst natmaken, dat is zeker. Het is belangrijk om goed te beginnen en meteen wat puntjes te vergaren”, aldus Ouwens, die met Heerjansdam twee ‘oude’ bekenden uit de tweede klasse treft. “DCV en Nieuwenhoorn kennen we van afgelopen seizoen. Brielle heeft een sterke ploeg, maar voor de rest vind ik het lastig te oordelen over de kracht van andere ploegen. Eén ding weet ik wel: we krijgen het zwaar.”

Ondanks die ‘winstwaarschuwing’ is Ouwens van plan om zich te laten gelden. “Mijn doel is weer twintig doelpunten. Je moet de lat nooit te laag leggen.”