Over zijn rol als trainer van het derde elftal van RVVH is Marlo Bruma duidelijk: hij moet de talenten wegwijs maken in het seniorenvoetbal. “Het doel is om ze klaar te stomen voor het eerste of tweede elftal.”

Volgens Bruma waant de geest van voormalig trainer Giovanni Franken nog altijd rond aan de Sportlaan. “De voetbalvisie die we als RVVH nu hanteren is gebaseerd op het spelidee van Gio. Hij had een duidelijk beeld van de manier waarop we moesten voetballen en heeft dat ook jarenlang overgebracht op spelers en club. Bij het opleiden van jonge spelers, en daar is het tweede en derde elftal specifiek voor, staat die visie centraal.”

Hij trainde zelf onder Franken. “Weliswaar maar één seizoen, maar genoeg om ervan overtuigd te raken dat die visie de juiste is voor RVVH. Daarvoor had het spel niet echt een brandmerk. We hadden verschillende trainers. Die hadden allemaal hun gedachten, maar één lijn was het niet.”

De breed gedragen visie komt RVVH goed van pas om de doelen te verwezenlijken. Een paar jaar geleden besloot de club de koers nog meer te verleggen naar de doorstroming van de eigen jeugd. Een goede zaak, aldus Bruma, die het ook toejuicht dat voorzitter Mario Papavoine veel spelers terughaalt die hun roots bij RVVH hebben liggen. “Daar zit een duidelijk plan achter, zoals dat ook geldt voor het derde elftal”, zegt Bruma. “Tot twee seizoenen geleden was het derde een vriendenelftal. Nu vormen we met het tweede elftal de B-selectie. Het is een opleidingselftal geworden, een plek waar spelers die uit de A komen leren het seniorenvoetbal onder de knie te krijgen. Daarmee heeft de club gezorgd voor een mooie route naar het eerste elftal. De stap van jeugd naar senioren is altijd groot en in het derde elftal kunnen jonge spelers rijpen. Rick Resoort is daar een mooi voorbeeld van. Ook hij is begonnen in het derde en heeft nu een vaste plek in het eerste.

Het houdt wel in dat Bruma aan het begin van ieder jaar veel nieuwe gezichten verwelkomd. “Ik zie dat echt als een uitdaging om met die nieuwe jongens aan de slag gaat. Afgelopen seizoen zijn er van de A negen spelers doorgestroomd, daarnaast zijn er drie jongens van buitenaf gekomen. Voor een club als RVVH is het belangrijk om zuinig met eigen spelers om te gaan. Uiteindelijk zijn zij ook de toekomst voor je kader later.”

Zelf werd Bruma als trainer ‘groot’ in de jeugdtak. “Ik ben op heel jonge leeftijd al begonnen met training geven. RVVH heeft me altijd de kans gegeven om me als trainer te ontwikkelen. Ik heb vier jaar bij de JO15 rondgelopen, totdat de voorzitter mij vroeg voor deze klus.”

Bruma, die werkzaam is als zorgondersteuner in de psychiatrie, stopte al op 19-jarige leeftijd met voetbal. “Ik had drie keer mijn enkelbanden van mijn linkervoet afgescheurd. Ik was het terugkomen van blessures zat.”

Een ‘mooi excuus’, omdat zijn interesse al meer uit ging naar het trainersvak. “Ik heb de CIOS gedaan en daar ook mijn TC3-diploma gehaald.

Er schuilde altijd al een trainer in hem. “Bij de jeugd was ik de hele wedstrijd bezig om aanwijzingen te geven en medespelers aan te sturen. Ik was een verlengstuk van de trainer in het veld. Een kleine maarschalk.

Zijn ambities reiken in de toekomst verder dan RVVH 3. “Maar ik ben pas 25, ik zit nog midden in het leerproces als trainer.” Zijn energie gaat nu op aan het beter maken van zijn jonge spelers in het derde. “We hebben nog kans om te promoveren naar de reserve tweede klasse. Een onderdeel van opleiden is ook het halen van resultaat.”