Lichten bij SV Bolnes staan op groen

De seinen bij SV Bolnes staan weer op groen: de club is hard op weg om financieel weer gezond te worden. “Binnen jaar zijn we schuldenvrij”, verwacht voorzitter Soeris Balgobind.

Bolnes heeft zware financiële tijden gekend. Een schuld van tachtigduizend euro zorgde ervoor dat de club op het randje van een faillissement balanceerde. “We hebben heel wat voor kiezen gekregen”, zegt Balgobind, die drie jaar geleden als voorzitter van een nieuw bestuur aantrad. De belangrijkste opdracht was het terugbrengen van de enorme schuldenlast, maar op weg naar dat doel werd Bolnes vorig jaar geconfronteerd met een leegloop van het eerste team, het daardoor terugtrekken van het tweede team uit de competitie, en het opstappen van de technische commissie.

“Allemaal geen leuke zaken”, stelt Balgobind, die geen moment dacht zelf de handdoek in de ring te gooien. “Ik ben hiervoor gevraagd en ik ben dan het type: dit doe ik, ook als er weer oude lijken uit de kast komen.” Met die oude lijken, zo geeft Balgobind aan, is het ‘wel’ gedaan; Bolnes heeft de controle op de club weer terug. “Het eerste wat we destijds als nieuw bestuur hebben gedaan is betalingsregelingen treffen. We lossen nu iedere maand onze schuld af. Volgend jaar zijn we daarvan af.”

De financiële situatie noopte Bolnes om te bezuinigen. “De tering naar de nering zetten”, zegt Balgobind. “We zijn goed gaan kijken naar onze kostenkant. Onze inkopen ook. Dat kon veel scherper allemaal. Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar meer sponsors.” Daarnaast mocht Bolnes zijn ‘core-business’ – het voetbal en de leden – niet vergeten. “Hoe meer leden hoe meer contributie-inkomsten”, telt Balgobind voor. “Zo’n financiële situatie hangt als een zware deken boven de club, maar je moet wel door met je activiteiten. Ik bedoel: je activiteiten mogen er niet onder lijden.”

Daarom ook baalde Balgobind vreselijk dat Bolnes kort voor de overschrijvingsperiode van vorig seizoen geconfronteerd werd met een leegloop van het eerste elftal en selectie. “Dat kwam hard aan”, geeft hij aan. De nieuwe trainer René Scholts stond voor een loodzware opgave een nieuw team op te bouwen. Balgobind: “Er was één speler van het eerste gebleven, de rest was vertrokken. We hebben ook veel nieuwe spelers erbij gekregen, maar iedereen weet dat het tijd kost voordat je een ingespeeld elftal hebt.”

Dat bleek in de eerste competitiehelft. Bolnes pakte slechts vier punten. “Na de winterstop gaat het duidelijk beter. Ik hoop echt dat we het nog redden. Het is best lastig om tegenwoordig uit de vierde klasse te komen”, beseft Balgobind. Dan is er nog de kwestie van de te hoge rekeningen voor water en elektriciteiten. Sport en Welzijn in Ridderkerk factureerde volgens de club jarenlang verkeerd en te hoog. Balgobind bracht het naar buiten. “Bij SenW waren ze daar niet blij mee. We hebben inmiddels een eerste bedrag teruggekregen, maar er staat nog een fiks te vorderen bedrag open. Daar zijn we over in gesprek. Het gaat over een fiks bedrag omdat de periode teruggaat tot 2005.”