Als interim-trainer loodste Jan van Dalen Heerjansdam naar het grootste succes in de clubgeschiedenis, het zaterdagkampioenschap bij de amateurs, en tegenwoordig volgt hij zijn club voor twee regionale radiostations. “Als het slecht is, zeg ik dat het slecht is. Ik ga niet liegen.”

Hij is er altijd bij, als Heerjansdam 1 nu thuis of uit speelt, Van Dalen (71) doet verslag van de verrichtingen van de groen-zwarten. “Ik ben er in het seizoen 2004/2006 mee begonnen. Jos Vis van de lokale omroep Exxact Barendrecht heeft me gevraagd. Ze hadden geen vaste man die Heerjansdam volgde. Ik schreef toen al een tijdje een wedstrijdverslag in De Schakel, een huis-aan-huis blad hier in de buurt. Ik heb gezegd: ik heb het nooit gedaan, maar wil het wel proberen. Een paar jaar later vroeg RTV Atos uit Zwijndrecht of ik het ook voor hen doen wilde doen.”

Dus gaat Van Dalen iedere zaterdag op de fiets van Zwijndrecht naar Heerjansdam. “Als we uit spelen en in de buurt rij ik meestal mee met de trainer. Als Heerjansdam met de bus gaat, zoek ik een plaatsje in de bus.” Zijn fietstocht van Zwijndrecht naar sportpark Molenwei en weer terug kan hij wel dromen. Hij was, voordat hij voor de radio verslag ging doen van de wedstrijden van Heerjansdam, 25 jaar trainer bij zijn club.

“Ik ben eerst trainer geworden van de lagere elftallen, waar ik toen zelf ook in speelde”, blikt hij terug. “Jan Oliemans, die jarenlang trainer was geweest, stopte en toen ben ik hem opgevolgd. Ik was 33 jaar.”

Al vrij snel werd hij door voorzitter Janus van Peelen gevraagd om de B-selectie te gaan trainen. “Dat was het derde en vierde elftal.” Meer dan regelmatig fungeerde hij als interim-trainer als de hoofdtrainer was ontslagen. “Ik heb dat zeker vier, vijf keer gedaan. Soms voor een paar weken, soms ook voor een half seizoen, om de competitie af te maken.”

Toen Heerjansdam 1 zijn sportieve hoogtepunt beleefde en kampioen werd van de eerste klasse, tóen het hoogste niveau op zaterdag, zat Van Dalen op de bank. “René Vemunt had een conflict gehad met het bestuur en was ontslagen. Ik heb het samen met Arie van den Berg overgenomen. Arie was ook nog speler. Samen bepaalden we de tactiek en de training. Tijdens wedstrijden deed ik de coaching.”

De driekamp om het zaterdagkampioenschap staat nog in zijn geheugen gegrift. “DOVO en SC Genemuiden waren de andere kampioenen van de eerste klasse die zich hadden geplaatst. Het kwam uiteindelijk op de laatste wedstrijd tegen DOVO aan. We konden alle drie nog kampioen wor- den. Als het in de laatste wedstrijd gelijk zou worden, zou Genemuiden kampioen zijn. Er waren die dag meer dan drieduizend toeschouwers. Wij wonnen met 2-1, het was een groot feest.”

De algehele amateurtitel ging aan de neus van Van Dalen en Heerjansdam voorbij. RCH won thuis met 3-0. “Dat duel werd in een aparte sfeer gespeeld. Hun trainer, Nick Stienstra, was kort daarvoor omgekomen bij de SLM-ramp in Suriname. RCH wilde per se spelen. Die wedstrijd konden we natuurlijk nooit winnen. Thuis hebben we alles of niets gespeeld, heel aanvallend. We wonnen met 4-2, maar dat was niet genoeg.”

Als radioverslaggever volgt hij Heerjansdam ‘positief’ kritisch. “Voor de wedstrijd doe ik een interview, tijdens de wedstrijd vertel ik hoe het spel verloopt. En als er wordt gescoord, breek ik in de uitzending in.”

Ander nieuws rond Heerjansdam laat hij anderen over. “Dat is mijn taak niet. Ik ben er voor het wedstrijdtechnische deel. Dat probeer ik zo goed mogelijk te doen.”