Innovatief v.v. Rijsoord stapt in de duurzame energie.

Ramon de Borst werd wel een beetje gek aangekeken toen hij in het bestuur voorstelde om in een innovatief project van zonne-energie te stappen. Anderhalf jaar later is nu ook de club om: vijftig vierkante meter aan boarding langs de kant moet straks de club veel energiekosten besparen. “Besparen én verduurzamen.”

“Mensen zeggen regelmatig tegen mij dat ik de club te zakelijk wil leiden. Die mensen vergeten wel dat we tegenwoordig in een andere tijd leven en dat een voetbalclub zakelijk geleid moet worden. We hebben als v.v. Rijsoord niet een paar elftallen meer, we zijn inmiddels uitgegroeid tot een organisatie van 650 leden en meer dan honderd vrijwilligers. Dat vraagt om een andere benadering.”

De Borst (44) ging eens goed nadenken toen hij de jaarlijkse rekening voor energie en gas zag. “We verbruikten per jaar ongeveer vijfentwintig duizend euro. Dat is een significant deel in de begroting van Rijsoord kan ik je vertellen. Die energierekening wilde ik graag omlaag brengen.” Daarom pakte hij de kans om in het Ridderkerkse Energie Sponsoring-Project van de gemeente en het Sliedrechtse bedrijf Softs te stappen met beide handen aan.

“De zonnepanelen, zogenaamde Softs Points, staan bij ons op twee plaatsen: op een gevel van ons bijgebouw en langs het hoofdveld. Eén kant zorgt daarbij voor zonne-energie, terwijl de andere kanten van de driehoek andere functies hebben, zoals luchtzuivering en reclame. Schijnt de zon, dan wekken de zonnepanelen energie op. Is het bewolkt, dan draait het systeem nog een slag en absorbeert het bijvoorbeeld vervuilde lucht.”

“Die borden kan je dus gewoon verkopen als reclamebord”, vervolgt De Borst. “Voor een sponsor is dat erg aantrekkelijk, ook al omdat er tegenover sponsoring een aanzienlijk tegenwaarde staat. De sponsor krijgt een certificaat maatschappelijk verantwoord ondernemen. De reclame is  zichtbaar als er gevoetbald wordt, maar als er niet wordt gespeeld, verschijnen er zonnepanelen.”

Inmiddels heeft v.v. Rijsoord vier borden verkocht. “We zijn net begonnen, maar we hebben er hoge verwachtingen van”, bekent De Borst. “Ze zijn wel iets duurder dan een normaal bord langs het veld. Softs denkt dat wij na vier jaar onze investering eruit hebben. Voor ons komt er dan extra financiële ruimte.”

Rijsoord is volgens De Borst de eerste voetbalclub in Nederland met deze vorm van opgewekte duurzame energie. “Bij de opening vorige maand waren twee gemeenten en twee clubs die geïnteresseerd waren. RTV Rijnmond heeft een reportage gemaakt, dagblad Trouw is langskomen. Dat is de bijvangst. Het heeft Rijsoord op de kaart gezet.”