Hij heeft een getraind oog voor potentiële vrijwilligers. “Goed je oor te luister leggen en dan aanvoelen wat je wel en niet kan vragen”, zegt Marten de Roest over de sleutelrol die hij speelt als bestuurslid vrijwilligerszaken van Heerjansdam.

tuk tuk
De poppetjes op de juiste plek hebben, daar gaat het volgens De Roest om. “Als club ben je altijd op zoek naar meer vrijwilligers, dat is, denk ik, heel herkenbaar voor alle clubs. Vergeleken met twintig, vijfentwintig jaar geleden is het vrijwilligerswerk veranderd. De samenleving is dat ook. Vroeger had je mensen die twintig, dertig uur in de week in hun club staken. Dat is nu veel minder. Het werk is echter niet minder geworden, waardoor je meer vrijwilligers nodig hebt om in alle vacatures te voorzien.”

De Roest (32) geeft zelf als bevlogen vrijwilliger het goede voorbeeld op de Molenlei. Voorzitter Peter van der Linden omschrijft zijn rol als duizendpoot. “Dat klopt wel”, reageert de developer in de aardappelen- groente- en fruitsector. “Ik ben vrijgezel, dus ik let niet op een uurtje meer of minder.”

Naast ronselen van kantinepersoneel staat hij zelf ook regelmatig achter de bar.  Hij maakt de schema’s en tikt potentiële vrijwilligers op de schouder, waarvan hij het gevoel heeft dat zij iets voor de club kunnen betekenen. “Je moet mensen niet overvragen. Een projectje draaien, daar zijn mensen best bereid toe. De leden kennen mij als aanspreekpunt en gezicht van de vrijwilligers. Ik zal eerder een ja krijgen dan dat een onbekend iemand het vraagt.”

Hij is zelf ook op het veld actief: als scheidsrechter. “Ik fluit elke zaterdag wel een wedstrijd, soms bij de jeugd, soms bij de senioren. Net waar de scheidsrechterscommissie mij nodig heeft. Als er gaten zijn, vul ik er twee. Die wedstrijden worden dan rond mijn eigen wedstrijden gepland.”

De Roest ‘herontdekte’ het voetbal zo’n vijftien jaar geleden. “Ik ben ooit bij de F-jes al lid geweest. Ik was keeper, maar dat was geen succes. Daarna heb ik veel andere sporten gedaan. Wedstrijdzwemmen, atletiek en zelfs taekwondo. Pas bij de B-tjes ben ik weer gaan voetballen. Bij de senioren ben ik in een vriendenelftal gaan spelen. Ik ben centrale middenvelder. Niet vanwege mijn gepolijste techniek, dat is nog steeds een verbeterpunt, maar vooral om mijn loopvermogen. Als voormalig atleet kan ik aardig lopen.”

Ook in deze tijd dat er geen competitie wordt gespeeld is De Roest druk met de club. “We hebben net de Grote Clubactie achter de rug. Dat liep voornamelijk online. Over de opbrengst hadden we echter geen klagen. Nu ben ik bezig de roomboterletteractie voor de vrijwilligers te organiseren. Het is een kleine geste, maar wordt altijd zeer gewaardeerd.”

Daarnaast begeleidt De Roest bij Heerjansdam de stagiaires die de club over de vloer krijgt via de opleiding sport en bewegen. “We zijn een officieel erkend SBB-leerbedrijf. De stagiaires fungeren vaak als assistent bij een jeugdteam. Ik help ze bij hun opdrachten en ben aanspreekpunt voor de stagebegeleider vanuit school.”

Klik hier voor meer informatie over Heerjansdam
Klik hier voor meer artikelen over Heerjansdam