christian-rijsoord

Christian van Wijngen is een 31 jarige keeper van VV Rijsoord. Ergens rond zijn zesde heeft hij zich aangesloten bij de voetbalschool van VV Spijkenisse. Vanaf de E-tjes besloot hij om keeper te worden en heeft hij bijna alle jeugdelftallen doorlopen. Op uitzondering van een twee jarige overstap naar Sparta BVO. Uiteindelijk heeft de keeper op zijn 18e zijn debuut gemaakt in het eerste van Spijkenisse onder de trainer Adrie Poldervaart.

tuk tuk

Wij vroegen Christian om zich even kort voor te stellen. “Ik ben Christian van Wijngen en ik ben 31 jaar. Ik ben getrouwd en heb een dochter van 1,5 jaar. Naast voetballen bij Rijsoord ben ik werkzaam als docent lichamelijke opvoeding op een middelbare school, Melanchthon Bergschenhoek.  Ik voetbal al heel m’n leven en het is echt een onderdeel van m’n leven geworden. Verschillende mooie ervaringen gehad binnen het voetbal en daarbij ook mogen proeven aan het betaald voetbal. Het bleef bij 1 seizoen maar desondanks ben ik blij met m’n carrière tot nu toe”.

Christian is ook nog even actief geweest bij ADO Den Haag. “De laatste twee jaren in de jeugd bij vv Spijkenisse waren mooie jaren en daar is voor mijn gevoel ook m’n carrière gestart. Gepromoveerd vanuit de 2de divisie en een jaar in de 1ste divisie mogen spelen was een mooie opstap naar de senioren. Mijn eerste jaar in de senioren was bij vv Strijen in de 1ste klasse. Dit was als 1ste keeper een ontzettend leerzaam jaar. Na eerdere belangstelling door een aantal BVO’s ben ik van Strijen naar ADO Den Haag gegaan. In eerste instantie voor jong ADO, echter door blessures bij de andere keepers heb ik uiteindelijke de hele voorbereiding mee mogen doen met de selectie. Wederom een heel leerzaam jaar gehad met helaas een ander einde dan ik destijds had gehoopt. De 5 jaren hierna heb ik bij sv Heinenoord gespeeld. Afwisselend heb ik hier eerste en Hoofdklasse gespeeld met hele mooie promotie- en degradatiewedstrijden. Dit zijn door verschillende redenen misschien wel de 5 mooiste jaren geweest in het seniorenvoetbal. Na 5 jaar merkte ik wel dat ik toe was aan een nieuwe omgeving. Dit had ik gevonden in vv Spijkenisse. Hier heb ik 3 seizoenen gespeeld. Al heb ik hier niet het aantal minuten gemaakt wat ik hoopte te maken. Daaropvolgend heb ik twee seizoenen bij Nieuwenhoorn gespeeld wat vorig seizoen natuurlijk heel raar is geëindigd door Corona. En nu bezig aan m’n eerste seizoen bij vv Rijsoord”.

Het gaat dit seizoen nog niet heel lekker bij de club uit Ridderkerk. “Als je kijkt naar de statistieken tot nu toe dan word je daar niet erg blij van. Teveel doelpunten tegen en te weinig gescoord en überhaupt te weinig punten gepakt. Het is eigenlijk een hele nieuwe selectie waar we mee werken dit seizoen en dat heeft tijd nodig. Misschien wel meer dan dat we hadden verwacht en gehoopt. Je ziet wel degelijk een stijgende lijn sinds dat we begonnen zijn, het wordt echter wel tijd dat we onszelf een keer gaan belonen”.

Hoogte en dieptepunten zijn onderdeel van het leven als voetballer. “Er zijn eigenlijk twee momenten die mij erg zijn bijgebleven. Mijn ‘stadion’ debuut bij ADO den Haag tegen Valencia is er een om niet te vergeten. Het werken hier naartoe en het uiteindelijk spelen van deze wedstrijd was erg mooi om mee te maken. Een paar jaar later bij sv Heinenoord zijn we gepromoveerd via de nacompetitie naar de Hoofdklasse. Dit was echt een geweldige  teamprestatie wat we dat seizoen hadden gepresteerd met als beloning de promotie. Promoties zijn de mooie momenten bij het voetbal, echter heb je natuurlijk ook de degradaties. Elke degradatie die je meemaakt is niet leuk en voelt als een dieptepunt. ‘Gelukkig’ blijft het voor mij bij een degradatie als dieptepunt en geen ernstige blessures of iets dergelijks.”.

Christian hoopt dit seizoen nog te kunnen voetballen met Rijsoord, maar hij vind plezier hebben het aller belangrijkst. “Ik heb geen specifieke ambities dat ik nog op een bepaald niveau wil voetballen. Het belangrijkste voor mij nu is om plezier in het spelletje te hebben en te houden en dit ook te kunnen combineren met m’n thuis- en werksituatie. Zonder plezier denk ik niet dat je het uiterste uit jezelf kan halen. Dit zal ik dus zolang ik voetbal als doel houden. Daarnaast wil ik met m’n ervaring van waarde kunnen zijn voor het team waar ik mee speel of wellicht voor andere keepers die aan het begin van hun carrière staan”.

Elke keeper heeft wel een andere keeper waar hij tegen opkijkt, zo ook de keeper van Rijsoord. “Vroeger had ik Dudek van Feyenoord als echt voorbeeld. Nu zijn er meerdere keepers waar ik met plezier naar kan kijken en van kan leren zoals een Neuer of Courtois bijvoorbeeld. Ik heb geen specifieke rituelen om optimaal te kunnen presteren. Echter heb ik inmiddels natuurlijk wel m’n gewoontes en routines die ik doe waar ik me fijn bij voel. Ik ben een sportief persoon dus er zijn meerdere sporten die ik leuk vind om te doen. Qua tijd is het soms lastig maar golfsurfen en mountainbiken vind ik wel het leukst ernaast. Daarnaast heb ik nu een gezin en vind ik het ook fijn en waardevol om tijd met elkaar door te brengen”.

Hij is pas net begonnen met zijn seizoen bij Rijsoord, maar het gevoel voor voetbal zal nooit weggaan. “Mijn vader heeft altijd gevoetbald, ik ging vroeger ook vaak mee naar zijn wedstrijden. Ik vond dat geweldig en het is er wat dat betreft met de paplepel ingegoten. Desondanks heb ik zelf voor gekozen om te gaan voetballen en is dit altijd onderdeel geweest van mijn leven maar eigenlijk ook van heel de familie. Gedurende de jaren ontmoet je zoveel mensen door het voetballen daar sta je eigenlijk nooit zo bij stil. Dat maakt het voetbal ook zo mooi”.

“Ik ben nu pas bezig met m’n eerste jaar bij Rijsoord. Door alle regels en beperkingen rondom corona denk ik ook dat ik nog lang niet met iedereen heb kennisgemaakt in de afgelopen tijd. Daarbij wil ik niemand tekort doen die goed werk levert en nu niet genoemd wordt. Ik wil daarbij echter wel aangeven dat Lydia Markus een persoon is die ik heel erg waardeer met alles wat zij doet en over heeft voor de club. Ik denk dat vv Rijsoord daar ook heel blij mee mag zijn”.

Klik hier voor meer informatie over VV Rijsoord
Voor meer artikelen van VV Rijsoord klik hier