Zijn hoofd zit vol goede ideeën, maar Ronald Attema, sinds deze zomer Hoofd Jeugd Opleidingen bij SV Poortugaal, is de eerste maanden bij zijn nieuwe werkgever vooral bezig met ontdekken. “Ontdekken wat de mogelijkheden zijn, maar ook ontdekken hoe er getraind wordt.”

Attema (33) moet bij de fusieclub proberen om het niveau van de selectieteams omhoog te krijgen. In totaal heeft hij achttien teams onder zijn hoede. Maatwerk voor elke leeftijdsgroep is noodzakelijk, zegt de inwoner van Rotterdam-Blijdorp. “Stapje voor stapje wil ik mijn ideeën gaan integreren.”

Voor Attema is het zijn eerste baan als Hoofd Jeugd Opleiding. “Het is per toeval op mijn pad gekomen. Edward Sijahailatua, een vriend van mij met wie ik afgelopen seizoen derdeklasser Sleeuwijk trainde, heeft mij aangeraden om het te doen. Poortugaal heeft in de gesprekken die we gevoerd hebben een goed en realistisch verhaal geschetst. De denkwijze van de club en die van mij hoe de jeugdopleiding te verbeteren komen overeen.”

Hij weet ook dat het geen klus is van één of twee seizoenen. “Het is een meerjarenproject, op korte termijn mag en kan je geen wonderen verwachten. Een paar teams spelen, bij uitzondering, nu hoofdklasse, het streven is dat dat structureel wordt.”

De oud-speler van Sparta Nijkerk en Veensche Boys, die bij die laatste club nog trainer was van Ajacied Donny van de Beek, is de eerste maanden sinds zijn aanstelling vooral bezig met observeren. “Voor de onderbouw heb ik in de zomer een plan uitgeschreven. Maar iets op papier is vergankelijk, je moet het ook in praktijk kunnen uitvoeren.”

Vandaar dat Attema de trainers bij de hand neemt, voorziet met tips en voor de nieuwe trainingscyclus veel voordoet. “Ik wil zo goed mogelijk mijn gedachten overbrengen, zonder dat de trainer het gevoel krijgt in een keurslijf te worden gedrukt.”

“In het algemeen geldt dat voor de onderbouw er veel aandacht moet zijn voor techniek. Dat is de basis. In de bovenbouw komen meer de tactische aspecten van het spel aan bod. Daarbij vind ik het heel belangrijk dat spelers fit zijn. Zonder een goede conditie is alles lastiger uitvoerbaar”, aldus Attema, die ook een paar jaar werkzaam was als trainer van FC Dordrecht onder 17 jaar.

Aandacht voor mentaliteit en houding, dat vindt Attema net zo belangrijk. “Het viel me op dat bij sommige teams af en toe slap wordt getraind. We moeten een klimaat creëren waarin spelers, gechargeerd gezegd, pijn willen lijden. Als dat lukt kunnen we stappen gaan zetten. Dat er spelers vertrekken naar bvo’s, daar kan ik vrede mee hebben, maar ik wil dat Poortugaal straks een goed alternatief is voor spelers die op de radar staan bij Barendrecht, Spijkenisse of Smitshoek. Die vertrekken nu en dat is jammer, want dat zijn de potentiële eerste elftal-spelers.”