Fréderique Nieuwland (Excelsior Barendrecht): ‘In Los Angeles was het EK Vrouwen op tv, heel cool’

Bij Excelsior Barendrecht, nieuwkomer in de eredivisie voor vrouwen, hoopt Fréderique Nieuwland (18) het voetbalplezier te hervinden, na twee mindere jaren bij ADO Den Haag. “Je kunt niet meteen verwachten dat je van Ajax wint.”

Het Nederlandse vrouwenvoetbal beleefde een historische zomer, met de Europese titel van de Oranje-dames in eigen land. Fréderique Nieuwland had het graag van dichtbij meegemaakt, maar ze slaagde er niet in om een wedstrijd bij te wonen. “Ik was nog op vakantie in Amerika. Ik wilde heel graag naar een wedstrijd, maar alles was al uitverkocht voordat ik überhaupt thuis was.”

De Oranje Leeuwinnen
De finale tegen Denemarken zag ze wel in Nederland voor de tv, maar ook in de VS kreeg ze al een en ander mee van het toernooi. “Was wel leuk, want in Los Angeles stond het vrouwenvoetbal gewoon op. We liepen een tentje binnen, wilden wat gaan eten en op alle schermen was het vrouwenvoetbal te zien. Heel cool.”

Volgens Nieuwland, die de nationale jeugdteams van onder vijftien, zestien en zeventien doorliep, is het EK-goud een goede zaak voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. “Al voor het EK zijn meer mensen gaan beseffen dat die dames ook kunnen voetballen. Het voetbal draait nu ook om de vrouwen, niet alleen om de mannen.”

De uit Hellevoetsluis afkomstige Nieuwland, een centrale verdedigster, hoopt ook ooit tussen de Oranje Leeuwinnen te schitteren op een groot toernooi. “Heel gaaf die sfeer. Natuurlijk is het een droom om daar zelf ook ooit te staan en dan in een vol stadion te spelen op een EK of WK.”

Overstap naar Excelsior Barendrecht
Wil Nieuwland het zelf schoppen tot het Nederlands elftal, dan zal ze zich bij haar nieuwe club Excelsior Barendrecht, nieuwkomer in de eredivisie, in de kijker moeten spelen. Bij ADO Den Haag lukte dat afgelopen twee jaar niet, onder meer door blessures.

“Ik heb daar niet eens één hele wedstrijd in het eerste gespeeld. Mijn eerste seizoen besloot ik in Jong ADO af te maken en mijn tweede jaar was ook niet best. Dat was één van de redenen dat ik vertrok naar Excelsior Barendrecht. Een nieuwe stap en dichter bij huis. Mijn school zit in Rotterdam, dat is wel lekkerder dan dat ik twee uur met het openbaar vervoer naar Den Haag moet. En ik vind het gaaf om voor een debutant in de eredivisie te spelen.”

Is de stap voor Excelsior Barendrecht niet te groot? “Nee, dat denk ik niet. Achilles’29 moest ook van onderen beginnen en kijk waar ze nu staan. Je hebt in de eredivisie tijd nodig om je als debutant te ontwikkelen. Je kunt niet verwachten dat je meteen van Ajax wint. Dat gaat met stapjes.”

Haar eigen doel? “Zoveel mogelijk minuten maken en plezier hebben. Als ik dat dit jaar haal, ben ik tevreden.”