Dat vrijwilligerswerk bij een voetbalclub tot op hoge leeftijd bewaard kan blijven, bewijst de 77-jarige Ap Bol. Bij Smitshoek maakt hij zich op diverse vlakken verdienstelijk.

Plotseling begint Bol te lachen, op de achtergrond is zijn vrouw Conny verstaanbaar. Wanneer hem de vraag wordt gesteld of zij het het goed vindt dat hij vijf dagen per week op de club uithangt, is er een welgemeend ‘Ja hoor!’ van de dame in kwestie te horen. Bol somt braaf op wanneer hij allemaal bij Smitshoek te vinden is. “Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en natuurlijk op zaterdag”, weet de polyvalente vrijwilliger. “Het is een beetje veel, maar ik heb een heel lieve vrouw die er akkoord mee is.”

Het takenpakket van Bol is tamelijk divers. Allereerst verzorgt hij de materialen van de selectie – het eerste, tweede en derde elftal. Daarnaast hangt Bol de reclamevlaggen op bij het hoofdveld en ook voert hij op zaterdag de coördinatie van de kleedkamers, die dan uitermate druk bezet zijn. “We hebben heel wat elftallen en het is een kunst om al die teams op een goede manier over de kleedkamers te spreiden”, vertelt Bol. “Het is altijd even puzzelen met die elftallen, maar ik kom er toch elke keer weer uit.”

Bol is al 34 jaar bij Smitshoek betrokken. In het seizoen 1984-85 arriveerde hij bij de club, nadat hij als doelman een voetballoopbaan bij HWD (eerste elftal), Schiedam (eerste) en PSV Portugaal (tweede) had doorlopen. Dat hij bij laatstgenoemde vereniging niet tot het eerste reikte, wijt hij lachend aan het feit dat de concurrentie te sterk was. “Ik had een collega-keeper die twee klassen beter was dan ik. Ik moest me neerleggen bij een positie in het tweede team.”

Het leukste aan zijn vrijwilligerswerk, vertelt Bol, is toch wel de betrokkenheid bij het eerste team. Hij stipt de trainingskampen aan die hij elk jaar weer met de fine fleur van Smitshoek maakt. “Turkije, Spanje, ik mag er allemaal bij zijn. Ik geniet er enorm van om met zo’n stel gasten op pad te zijn. Ik voel ook dat ik gewaardeerd word en dat is erg belangrijk voor me. Met sommige trainers  met wie ik heb gewerkt, heb ik ook nog geregeld contact.”

Hans Maus bijvoorbeeld is een man met wie Bol heel prettig samenwerkte. Hij is nu technisch directeur bij SC Feyenoord, de club waarvan het eerste wordt gecoacht door Raymond Frehe. “Raymond is echt een goede kerel”, besluit Bol. “Als Smitshoek niet hoeft te spelen, ga ik soms lekker bij SC Feyenoord kijken.”