Lange tijd had het seizoen 2018-2019 voor ASWH een kleurloos verloop, waarbij zelfs even de dreiging van een plek in de onderste regionen aanwezig was. In de laatste maanden kwam echter de kentering en hoe: de Ambachters pakten de derde periode in de derde divisie, plaatsten zich voor de nacompetitie en promoveerden op sensationele wijze naar de tweede divisie.

HENDRIK-IDO-AMBACHT – ASWH is terug tussen de elite van het amateurvoetbal in Nederland. De voormalig amateurlandskampioen mag zich voor het eerst in de clubhistorie tweededivisionist noemen na een even bizarre als grandioze ontknoping van een seizoen dat eigenlijk maar niet wilde vlotten voor de Schildmanclub. Oké, de campagne in de nationale beker – die ten einde was gekomen bij eredivisionist FC Utrecht – was fraai geweest, maar in competitieverband bleef de brigade van trainer Cesco Agterberg ver weg van de absolute top in de competitie en waren er lelijke uitglijders tegen de laagvliegers De Dijk en Achilles’29 in het eerste competitiedeel.

,,Halverwege het seizoen lag het niet in de lijn van de verwachting dat we nog mee zouden gaan doen voor promotie. Het liep niet lekker, ik had er eerlijk gezegd weinig vertrouwen meer in’’, stelde routinier Mels van Driel terugkijkend op het eerste deel van het seizoen. Bovendien werd al snel bekend dat ASWH niet verder zou gaan met trainer Cesco Agterberg, die niet lang daarna kenbaar maakte naar hoofdklasser SDC Putten te vertrekken met ingang van het nieuwe seizoen. Ook maakten spelers als Peter Verhoeve, Stanley Husen en Bilal El Amrani al duidelijk dat zij elders hun heil zouden zoeken en flirtte captain Jesper van den Bosch met Barendrecht.

OMMEKEER
De derde periode bood ASWH de laatste kans om een tot dan toe glansloos seizoen toch nog enige kleur te geven. Met ontmoetingen tegen veel clubs uit de onderste laag van de ranglijst zou er misschien nog wat mogelijk zijn. De ommekeer kwam, maar leek niet lang genoeg te duren. Een 1-0 nederlaag bij degradatiekandidaat Eemdijk leek echter funest in de periodewedloop met Quick Boys, dat op zijn beurt ook niet feilloos bleek. ASWH kreeg een herkansing en sleepte op de slotdag van het seizoen de periodetitel binnen door een 3-1 zege op SJC. Plaatsing voor de nacompetitie, waarin zondag-derdedivisionist OFC uit Oostzaan de eerste tegenstander zou worden, was een feit. ,,En daarin hebben wij niet de druk van het moeten, maar kunnen we vrijuit gaan spelen voor onze kansen’’, oordeelde Cesco Agterberg. De ambitieuze opponent uit Noord-Holland werd door de nieuwe aanwinst voor het komend seizoen, Bilal El Amrani, op een 2-0 achterstand gezet in het eerste duel maar deelde vervolgens de lakens uit. Na een 2-1 uitkomst op Schildman en een 2-0 achterstand in de uitwedstrijd, leek de rol van ASWH uitgespeeld. Fabian Korporaal en Nick Slotboom, hij scoorde in blessuretijd, herstelden echter het evenwicht (2-2), waardoor ASWH doorging.

EUFORIE
FC Lienden, dat eerder dit seizoen al uit de tweede divisie leek te verdwenen maar toch doorging en rechtstreekse degradatie had vermeden, was plots het laatste obstakel op weg naar de tweede divisie. Opnieuw startte ASWH thuis, met veel kansen maar een 0-1 nederlaag. Op De Abdijhof in Lienden hadden de Ambachters nog 90 minuten om het ongelooflijke waar te maken en zo geschiedde. Jesper van den Bosch schoot voor rust de 0-1 binnen waarna Stefan Kok de belangrijkste redding van het seizoen verrichtte door vlak voor tijd de nul te houden. Terwijl een verlenging in de maak leek, mocht invaller Sam van de Kreeke nog één keer aanleggen voor een vrije trap. Van de Kreeke draaide in de 96ste minuut de bal met de linkervoet langs de muur en in het doel. Spelers, technische staf, supporters waren door het dolle en vonden elkaar in pure euforie: ASWH, nummer zeven van het reguliere seizoen in de derde divisie, had het toch geflikt en schaarde zich bij de beste amateurploegen van Nederland.

,,Niemand gaf eigenlijk meer een eurootje voor onze kansen, maar wij hebben bewezen goud waard te zijn met elkaar’’, vatte Jesper van den Bosch het einde kernachtig en treffend samen. ,,Vaak zie je ploegen het wel geloven als bekend wordt dat de trainer vertrekt en spelers al nadenken of zelfs rondkomen over een vertrek. Maar wij zijn juist naar elkaar toegegroeid en hadden het besef dat er nog niets moois te halen viel met elkaar’’, haalde Cesco Agterberg aan. ,,Voor mij was het een zwaar seizoen, met blessureleed en soms invalbeurten. Maar met die ene beslissende goal viel alles samen voor mij. Ik zag dat de keeper een stap naar het midden deed en voor mij was het vervolgens zaak om de bal bij de tweede paal binnen te krullen. Wat volgde was pure gekkigheid, waarbij ik ook nog mijn shirt uitdeed en naar mijn ouders rende’’, grijnsde ‘Super’ Sam van de Kreeke na zijn heldendaad.

Rogier Veenstra, de trainer van GOES die in de nacompetitie met de Zeeuwse club van FC Lienden verloor, gaat na de zomervakantie aan de slag bij een tweededivisionist. ,,Werken op het allerhoogste podium, dat is een prachtige uitdaging die er voor ons ligt. Ik kan niet wachten om te beginnen.’’