rijnmond-sc-botlek-ad-reijtenbagh-voorne-putten

Als Ad Reijtenbagh (50) in zijn loopbaan iets geleerd heeft, dan zijn het wel de wetmatigheden waaraan geen voetbalteam ontkomt. De trainer van derdeklasser SC Botlek kan zich vasthouden aan zijn ruime ervaring.

In het hoofd van Reijtenbagh regeert het realisme. Hij weet dat SC Botlek drie jaar terug aan verval onderhevig is geweest en het kost tijd weer op goed niveau te komen. “Dat we in de derde klasse een-na laatste staan, vind ik ook helemaal niet vreemd”, begint de trainer zijn verhaal. “We spelen op een pittig niveau en zullen onze weg in deze klasse moeten vinden.”

Reijtenbagh was enkele jaren trainer van Simonshaven, de club waar hij als voetballer opgroeide. Ook Stellendam en Hekelingen kwamen onder de hoede van de man die afgelopen zomer bij SC Botlek begon. “Ik ken dit voetbalgebied goed en kan de klasse van andere teams goed inschatten”, vervolgt Reijtenbagh. “Met CION, Kethel Spaland, HBSS en OVV hebben we een uitstekende top vier. Maar er zijn nog meer aanwijzingen dat we in een sterke competitie spelen. Wat vind je van het feit dat Vlotbrug maar één plaatsje boven ons staat? Dat is een prima ploeg maar ook zij hebben het lastig in deze competitie. Gelukkig kan ik zeggen dat we een groep met goede karakters hebben. Oudere spelers corrigeren de jongeren, en dat is altijd een belangrijk wapen.” Hij weet wel hoe de hazen lopen, wil Reijtenbagh maar zeggen. Sommige trainers leven in een droomwereld, maar hem maak je niet meer gek met wilde ideeën. “Ik zie aan mijn spelers dat ze met weinig zelfvertrouwen spelen”, vervolgt de trainer. ,,Dat zeg ik niet om mijzelf in te dekken, maar gewoon omdat het de feiten zijn. Tot de zeventigste minuut houden we het aardig vol, maar het knaagt aan die gasten dat we zelf moeilijk scoren. Als dat doelpunt lang uitblijft, zie je die gezichten steeds verder betrekken en de onrust toenemen. Een team dat bovenin meedraait heeft juist de tegenovergestelde houding. Die hebben het geduld om kalm te blijven, omdat ze weten dat die goal toch wel valt.” Ook bij zijn andere clubs zorgde Reijtenbagh altijd voor een mengeling van jonge en oudere spelers. Garanties heeft een trainer nooit, maar als beide groepen aan elkaar klonteren, kan er mooie synergie ontstaan. Tot zijn vreugde ziet Reijtenbagh de gelouterde Jermaine van Pijkeren steeds meer de regie naar zich toetrekken. De 28-jarige aanvaller speelde voor FC Dordtrecht en NAC; op derdeklasseniveau kan hij zich nadrukkelijk onderscheiden.

“Jermaine wordt steeds fitter”, besluit Reijtenbagh zijn overdenking. “Als hij helemaal fi t is, heeft hij meer ruimte om zich met andere spelers te gaan bezighouden. Het is voor een trainer heel fijn als hij zo’n goede speler in huis heeft. Maar ook kan het een valkuil zijn. Soms worden zulke spelers wel erg belangrijk gemaakt en zit je met een probleem als ze wegvallen. SC Botlek mag in mijn ogen echt niet afhankelijk van één heel goede speler zijn. We zijn namelijk een team en manifesteren onszelf ook op die manier. De breedte blijft natuurlijk ook heel belangrijk.”

Meer informatie over SC Botlek? Klik hier.
Klik hier voor de hele krant van Rijnmond.