De nacompetitie zit er voor het overgrote deel van clubs op en daarmee is ook het seizoen aan een einde gekomen. Welke clubs zijn er gepromoveerd? Welke zijn gedegradeerd? En welke clubs wisten zich via de nacompetitie toch te handhaven. Wij nemen de resultaten van deze regio door.

Webbanner VoetbalJournaal Robey-sportswear-teamkleding-teamwear
Eerste klasse – Tweede klasse
In de eerste klasse waren Papendrecht en Heinenoord beland op een plek dat resulteerde in de nacompetitie. Acht ploegen streden hierin voor één plek in die afdeling. Papendrecht ontving in de eerste ronde Vitesse Delft. Op sportpark Slobbengors won Papendrecht met 4-2 en stroomde door naar de tweede ronde. Voor Heinenoord stond het treffen met Spirit op het programma. Na 90 minuten waren beide ploegen in evenwicht, maar in de verlenging walsten de Heinenoorders over de Ouderkerkers heen en werd het nog 4-1. De andere twee wedstrijden in de eerste ronde gingen tussen Sparta Av en HVC’10. Hier waren er zelfs penalty’s voor nodig voor de beslissing. Het kwartje viel uiteindelijk naar Hoekse kant en HVC’10 ging verder. CION mocht op bezoek bij DSO. In Zoetermeer wist de thuisploeg overeind te blijven en stuurden de Vlaardingers weer met 4-1 naar huis.

Een ronde later stond het affiche tussen DSO en Papendrecht op het programma. Papendrecht dat dus voetbalde voor lijfsbehoud kon het niet waar maken. DSO stuurde de Papendrechters terug naar de tweede klasse door met 2-1 te winnen. Heinenoord speelde opnieuw een thuiswedstrijd terwijl HVC’10 opnieuw op bezoek mocht. Toch wist HVC’10 de club uit de Hoekse Waard te verslaan en dwongen zij een plek in de finale af, eindstand 1-2, waardoor ook Heinenoord degradeerde.

In de finale stonden DSO en HVC’10 dus tegen over elkaar. Het duel werd afgewerkt in het één na grootste stadion van Zuid-Holland, namelijk dat van DHC uit Delft. Er was veel volk op deze finale afgekomen en zij zagen DSO zegevieren. HVC werd verslagen met 3-1 en dus promoveerde de Zoetemeerders naar de eerste klasse.

Tweede klasse – Derde klasse
In deze nacompetitie was er sprake van twee afdelingen met beide acht ploegen. Er zouden dus twee teams volgend seizoen uitkomen in de tweede klasse. Echter wordt er in deze nacompetitie nog een herkansing gespeeld tussen de verliezend finalisten. In de ene afdeling probeerden Rozenburg en SV Charlois lijfsbehoud te realiseren en in de andere afdeling Soccer Boys en Te Werve.

In de eerste ronde speelde Rozenburg op eigen veld tegen SSS. De thuisploeg bleek te sterk voor de club uit Klaaswaal en versloeg ze met 3-1. In de volgende ronde zou Vierpolders wachten. Ook zij werden verslagen en zo stroomde Rozenburg door naar de finale. Voor Charlois viel het doek al snel. In de eerste ronde kwam HBSS op bezoek. De Schiedammers wonnen in Rotterdam-Zuid met 0-2 en zo degradeerde Charlois naar de derde klasse. Een ronde verder mocht HBSS naar Zuidland. Een spannende wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 1-0 uitslag in het voordeel van Zuidland. Zo kwamen Rozenburg en Zuidland tegen elkaar in de finale. Op het complex van GHVV’13 werd het een waar spektakelstuk. Zuidland won met 4-3 en promoveerde naar de tweede klasse en Rozenburg moest naar de herkansing.

In de andere afdeling viel het doek voor Te Werve ook al heel snel. In de eerste ronde verloren zij van DWO met 0-1 en degradeerde dus ook. Soccer Boys wist wel te winnen. Zij kregen op eigen veld te maken met CVC Reeuwijk. Een nieuw spektakelstuk want Soccer Boys won met 4-3. De ronde er op hield het wel op voor de club uit Bleiswijk. In Oudewater verloren zij van de plaatselijke FC met 3-2. De finale in deze afdeling ging tussen FC Oudewater en TAVV. Laatstgenoemde speelt volgend seizoen weer in de tweede klasse want de club uit Ter Aar won met 3-1 op het terrein van Alphia. De herkansing tussen Rozenburg en FC Oudewater werd gespeeld op het terrein van CVV Zwervers uit Capelle aan den IJssel. Oudewater won met 2-1 en zo promoveerde zij ook naar de tweede klasse terwijl Rozenburg een niveau lager mag acteren.

Derde klasse – Vierde klasse
In de laagste twee klassen van de regio West II zijn er een stuk meer afdelingen en dus een stuk meer wedstrijden. Acht teams, Be Fair, Quick Steps, ’s-Gravendeel, Gouda, GHVV’13, Loosduinen, IJVV de Zwervers en FC Vlotbrug, speelden hier voor lijfsbehoud in de derde klasse.

Be Fair was daar dus één van. De eerste ronde werd nog overleeft dankzij een 1-3 overwinning op SJZ, maar in de tweede ronde was Excelsior’20 te sterk met 1-2. Quick Steps wist wel de finale te halen na overwinningen op Meerburg en Gouda. In de finale strandde de ploeg tegen FC Maense waardoor Maense promoveert en Quick Steps en Gouda degraderen. ’s-Gravendeel kwam niet verder dan de tweede ronde. Na een overwinning op MSV’71 bleek daarna Celeritas in een thriller met 5-4 te sterk.

GHVV’13 verloor de eerste wedstrijd direct van Excelsior’20 en speelt dus ook vierde klasse volgend seizoen. Net als Loosduinen, IJVV de Zwervers en FC Vlotbrug. Ook zij gingen er direct in de eerste ronde uit dankzij nederlagen tegen OHVV, WFB en Celeritas.

Dat betekent dat geen enkel team dat tegen degradatie speelde het gehaald heeft en alleen Quick Steps uberhaupt de finale wist te bereiken. Naast FC Maense zijn ook OHVV, Excelsior’20 en Bergambacht gepromoveerd naar de derde klasse. OHVV won van BSC’68, Excelsior’20 won in de finale van Celeritas en Bergambacht was te sterk voor Overmaas.

Klik op VoetbalJournaal voor meer nieuws over amateurvoetbal.