midden-brabant-west-brabant-vv-sco-robert-de-vries

Voetbalvereniging SCO heeft het eerste half jaar als zaterdagclub achter de rug. Na 84 seizoenen met een vlaggenschip op zondag, ging het roer afgelopen zomer om. De eerste indrukken van het bestaan als zaterdagclub zijn positief.

Aan voorzitter Robert de Vries (48) de veeleisende taak om de omschakeling van SCO in goede banen te leiden. De Oosterhoutse voetbalclub kent een geschiedenis in het zondagvoetbal, maar koos ervoor om vanaf dit seizoen op zaterdag te spelen met de hele vereniging. “Het is een lange weg geweest, die beslissing lag bij sommige mensen erg gevoelig. Vooral de oude garde had moeite met de overgang, maar iedereen heeft het uiteindelijk goed opgepakt.”

OMZET
De Vries werd begin 2018 verkozen tot voorzitter en startte met een deels nieuw, zevenkoppig bestuur. Anderhalf jaar later veranderde SCO van speeldag. Een spannende beslissing, maar wel een die goed uit lijkt te pakken. “We zijn heel erg tevreden. Het grootste verschil is dat meer mensen langer blijven hangen bij de club op zaterdag. Het is dus ook goed voor de kantine-omzet.” De stap naar zaterdag is sowieso onderdeel van een plan om de club fi nancieel weer gezond te maken. “We komen van ver, het voorgaande bestuur heeft al goede stappen gezet en het huidige bestuur bouwt verder. We zijn zeer tevreden over de progressie.”

Voorheen moest SCO de kantine op zondag openen voor wedstrijden van twee teams, de selectie-elftallen. Nu iedereen op zaterdag voetbalt, blijft de club zondags dicht. “Je ziet dat steeds meer verenigingen naar zaterdag gaan, ik verwacht dat een groot deel van Nederland nog wel zal volgen.”

Logistiek gezien is het een uitdaging. “We hebben nog maar negen kleedkamers, de tiende is opgeofferd voor een nieuwe toiletgroep. Dat lossen we onder andere op met tassenlockers, waarin ploegen hun spullen kunnen stallen tijdens wedstrijden, zodat andere teams van de kleedkamers gebruik kunnen maken. Ook hebben we nog altijd vijf velden, waarvan één met kunstgras, maar nu wel meer elftallen op de zaterdag. Daarom willen we graag lichtmasten, zodat we de wedstrijden in het voor- en najaar meer uit kunnen smeren over de dag.”

POPULAIR
De Vries merkt dat SCO in trek is. “We hebben veel aanwas van jonge vrijwilligers en jong trekt jong aan. Daarnaast hebben we meer teams, we zijn gegroeid van 36 naar 41. De 35+ en 45+ teams worden ook groter en groter, net als de meidenafdeling en de junioren. Dat laatste is dan weer heel fi jn voor de selectie, zeker tegen de winterstop krijgen die teams veel last van blessures en worden ze genoodzaakt om uit de jeugdafdeling spelers te halen.”

Een ander voordeel van de switch naar zaterdag is dat SCO populairder wordt onder de goede voetballers uit de regio. “Wij konden niet tegen de concurrentie op zondag op, omdat zij betaalden en wij niet. Maar nu we op zaterdag spelen, hebben we een unieke uitgangspositie.” Het bestuur wil dat het eerste team binnen drie jaar twee keer promoveert. Dat is gebaseerd op het gegeven dat de selectie minstens gelijkwaardig is aan die van voorgaande jaren en SCO toen zelfs een seizoen in de zondag tweede klasse speelde.

Enkele spelers uit de regio die liever bij een zaterdagclub wilden spelen, zijn al naar SCO gekomen. “Promoveren uit de zaterdag vierde klasse is zo makkelijk nog niet, het is fysiek voetbal. We hadden graag de eerste periodetitel willen pakken en daar ook lang zicht op, tot de laatste drie wedstrijden van de eerste seizoenshelft. Toen ging het mis.” Met het tweede selectieteam wil SCO graag direct kampioen worden. “Dat gaat tot nu toe goed, zij staan bovenaan. We kijken positief naar de toekomst.”

De conclusie: SCO is blij met de dappere keus om de pijlen op zaterdag te richten. “We zijn aan het opbouwen, maar tot nu toe gaat het erg goed.”

Wil je meer informatie over de club SCO? Klik hier.
Lees hier de krant van Oosterhout.