midden-brabant-wesley-van-dongen-uno-animo

Hij speelde jarenlang in de jeugd van Willem II, maar daar raakte Wesley van Dongen (18) naarmate de jaren verstreken het plezier in het voetbal helemaal kwijt. Vanaf de eerste training bij zijn oude club Uno Animo was de lol in het spelletje weer terug bij verdediger. Inmiddels is de linksback bezig aan zijn tweede seizoen in het eerste van de club uit Loon Op Zand.

Willem II en Uno Animo spelen beide in het roodwit-blauw. Maar naast die overeenkomst zijn er toch vooral voornamelijk verschillen tussen de respectievelijk voormalige en huidige club van Wesley van Dongen, zo weet de 18-jarige uit Loon op Zand als de beste. Vanaf zijn negende tot zijn zestiende speelde hij in de jeugdafdeling van de Tilburgse profclub, die hem oppikte bij Uno Animo. Die periode begon Van Dongen met een droom: schitteren in het Koning Willem II Stadion. Maar de linksback raakte naarmate de jaren verstreken steeds meer uitgekeken op de vele arbeid die hij in zijn carrière moest stoppen. “Ik kon in mijn laatste jaren niet altijd meer rekenen op een basisplaats, omdat ik veel last had van groeipijn, maar moest wel veel trainen. Twee jaar geleden besloot ik te vertrekken.”

VASTE WAARDE
De tiener overwoog om helemaal te stoppen met de sport waar hij jaren voor had geleefd. Het plezier in voetbal was hij verloren. Zijn oude club Uno Animo wilde de verdediger graag opnemen in de selectie en Van Dongen besloot de uitdaging aan te gaan. Dat werd een daverend succes. “Als sinds de eerste training voelde ik me weer helemaal thuis bij de club”, zegt Van Dongen. “Het eerste is al jarenlang een vaste waarde in de tweede klasse en het niveau van het team vond ik prima. Bovendien waren er een aantal oude kameraden van me door gebroken in de selectie. En niet onbelangrijk: Uno Animo is een kleine en gezellige club. Als kind speelde ik er met veel plezier en de sfeer is er nog altijd goed.”

Als linksback stoomt Van Dongen in het elftal van Kees van Loon vaak op langs de fl ank, een rol die hem goed bevalt. Marcelo van Real Madrid is in zijn ogen de beste linkervleugelverdediger ter wereld en Van Dongen probeert bij de tweedeklasser diens stijl te kopiëren en dat gaat hem aardig af. “Ik ben best tevreden over mijn eigen spel van vorig seizoen en ook als team doen we het goed. Hopelijk kunnen we ons probleemloos handhaven in deze zware competitie, dan doen we het goed.” Als speler van Willem II speelde Van Dongen tegen mooie, internationale clubs, zoals Tottenham Hotspur en Everton. Zijn hoogtepunt bij Willem II? “De oefenwedstrijd die we speelden op bezoek bij FC Barcelona, op het trainingscomplex La Masia. We verloren met 4-1, maar het was een onvergetelijke ervaring die niemand me meer afneemt.” Die wedstrijd ligt inmiddels al jaren achter hem. Van Dongen speelt nu met plezier voor Uno Animo en daar hoeft hij voorlopig niet meer weg. “Hier ben ik thuis.”

Wil je meer informatie over de club Uno Animo? Klik hier.