midden-brabant-cees-gijsman-vv-waspik

Cees Gijsman (69) neemt volgend jaar afscheid als voorzitter van voetbalvereniging Waspik. Niet omdat hij het zat is, maar omdat het volgens hem beter is voor de club. De voorzitter vertelt vol passie over de klusploeg, het bestuur en zijn afscheid.

“Welkom op ons prachtige sportpark in Waspik.” Hier staat een man vol clubliefde, dat wordt direct duidelijk. Cees Gijsman is bezig aan zijn twaalfde jaar als voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging en geniet nog elke dag van die rol. En toch doet hij volgend seizoen een stapje terug. “Ik ben het absoluut niet zat, maar vind het wel tijd voor een frisse wind. Ik word 70, er lopen hier legio echte Waspikse dertigers, veertigers en vijftigers rond die het makkelijk kunnen overnemen. Met een jonger iemand komen ook andere ideeën. Dat kan goed zijn voor de vereniging.”

KLUSPLOEG
Gijsman is geboren en getogen in Waspik, woonde twintig jaar in Dongen, maar keerde terug zodra hij de kans kreeg. “Als je in Waspik geboren bent, dan blijft het trekken.” Hij begon als kleine jongen met voetballen op sportpark Elzenhage, maar keerde daar na zijn vertrek in 1986 pas ruim twintig jaar later weer terug. “Ik kende alle mannen uit de klusploeg nog van vroeger. Zij vonden dat ik maar eens de kar moest gaan trekken bij Waspik, met mijn verleden als leidinggevende in het bedrijfsleven. Ik stond daar niet onwelwillend tegenover, zeker omdat de club al negen jaar een interim-voorzitter had. Het werd weleens tijd voor een opvolger.”

Gijsman wilde eerst weleens weten wat het voorzitterschap inhield en liep daarom een half jaar met de interim-preses mee. Het werd hem wel duidelijk: deze taak paste bij hem. “Als voorzitter hoef je niet eens zo veel te doen, als je de juiste mensen maar om je heen verzamelt. Wij zijn nu bezig met een achtste bestuurslid, zij doen een groot deel van het werk. Ik ben vooral heel intensief bezig geweest met het verbinden van mensen, zorgen voor eenheid binnen de vereniging. Dit vrijwilligerswerk kost me absoluut geen moeite, ik doe het met veel plezier.”

EIGEN JONGENS
Hij roemt de kracht van de Waspikse vrijwilligers, die samen bijvoorbeeld twee extra kleedkamers hebben gebouwd toen het vrouwenvoetbal ook hier aan populariteit won en de kantine hebben verbouwd. “Het zijn allemaal echte Waspikse mensen, zo ook de spelers van het eerste. We doen het met onze eigen jongens, daarom hebben wij ook nauwelijks verloop. ”Gaat de voorzitter vanaf volgend jaar achter de geraniums zitten? Reken daar maar niet op! “Ik ga me volledig richten op de klusploeg, wij zijn elke maandag- en vrijdagochtend op het sportpark te vinden en dan doen we van alles. Sinds twee jaar moeten we Jan Schippers helaas wel missen, een icoon van de club dat plotseling overleed. Dat is nog altijd een groot gemis, ons groepje is heel hecht.”

Het is wel duidelijk: Gijsman houdt van de voetbalvereniging uit zijn dorp. “De sfeer is goed, het is gezellig en iedereen kent elkaar. Er is nooit gesodemieter, gewoon lekker voetballen en daarna genieten in onze hele fi jne kantine.”

Wil je meer informatie over de club Waspik? Klik hier.