VoetbalJournaal Bergen op Zoom

Bert Jan de Ronde zal 1 oktober 2016 niet snel meer vergeten. De vlammen die uit het sportgebouw De Contreie van vv Oosterhout kwamen, staan op zijn netvlies gebrand. Inmiddels is hij alweer druk bezig met de wederopbouw. “Het heeft wel een impact gehad, op iedereen bij de club.”

De Ronde was op 1 oktober hard aan het werk, toen hij zijn telefoon even oppakte om wat op te zoeken. Hij zag dat hij een gemiste oproep had van een lid van de brandweer. Hij belde terug en hoorde het vreselijke nieuws. Toen hij rond 22.15 uur – ongeveer een uur na de eerste brandmelding – aankwam bij het sportpark, zag hij vooral veel rook. “Qua vlammen viel het nog mee, die zaten toen meer aan de achterkant. Maar binnen afzienbare tijd stond het hele gebouw opeens in lichterlaaie. De brandweer kon er ook niet in, het was veel te warm, en er viel eigenlijk weinig meer te redden.”

De Ronde en Clemens Piena (een ander bestuurslid, die als eerste ter plaatse was, red.) sprongen gelijk in actiemodus: die nacht nog zaten zij met een tussenpersoon aan tafel om te praten over de verzekeringen. De club bleek gelukkig goed verzekerd. Na een paar uur slaap (“ik heb er flink wat slapeloze nachten van gehad”) keerde De Ronde weer terug naar De Contreie om daar de leden op te vangen. “Velen stonden met tranen in hun ogen. We hadden zo’n mooi complex, daar vier jaar voor gevochten en aan gewerkt, maar dat was in één avond verwoest.” Wat de precieze oorzaak was, is nog altijd onbekend. Waarschijnlijk is het vuur ontstaan in de buurt van de stroomkast.

De knop ging om en De Ronde begon aan de heropbouw. Samen met andere vrijwilligers werden slopers en een aannemer gezocht en met de gemeente en verzekeraars werd een plan gemaakt om het sportcomplex weer op te bouwen. Ondertussen moest er wel gevoetbald worden, dus werden omliggende clubs benaderd met de vraag of spelers daar tijdelijk konden trainen en spelen. Na een maand stonden er al tijdelijke units op De Contreie, waardoor de voetballers weer op hun thuisbasis terecht konden. Die staan er nu nog steeds. De eerste stappen van de nieuwbouw zijn inmiddels aan het gebouw te zien. “In april zijn alle partijen akkoord gegaan met de plannen, is de aannemer een planning gaan maken en uiteindelijk zijn we aan het einde van de zomervakantie gestart met de herbouw. Er is al het een en ander gedaan aan de spelerstunnel, tribune en het dak. We hopen dat het hele project aan het einde van de winterstop klaar is, maar daarbij zijn we natuurlijk wel afhankelijk van verschillende factoren.”

Het gebouw krijgt dezelfde vorm, maar wordt iets anders ingedeeld. “We merkten dat sommige ruimtes te krap waren.” Dit hele proces heeft de vrijwilligers veel tijd gekost. “Het vreet aan je. We zullen heel blij zijn als het allemaal achter de rug is en het complex er weer uitziet zoals voor de brand”, aldus De Ronde, die de andere vrijwilligers prijst voor hun inzet. “Er zijn zelfs meerdere benefietacties georganiseerd om geld in te zamelen, zoals een benefietavond met Oosterhoutse artiesten. De mensen die zich daarvoor ingezet hebben, verdienen echt een schouderklopje.”