VV Oosterhout pakt de jeugd aan: ‘Structuur brengt vooruitgang’

De jeugdafdeling van voetbalvereniging Oosterhout is een belangrijke slag aan het slaan. Onder leiding van een jeugdbestuur en technische commissie krijgen de jongste voetballers een gestructureerde opleiding voorgeschoteld.

Waar vroeger de trainers van de lagere jeugdteams – veelal ouders van spelertjes – hun eigen trainingen draaiden, los van elkaar en zonder een duidelijke lijn, is dat tegenwoordig anders bij VV Oosterhout. Onder leiding van een enthousiaste groep jeugdbestuurders en -coördinatoren, krijgt ieder kind dat op sportpark De Contreie in het zwart-wit speelt nu eenzelfde opleiding. Naast dat het fijn is om een jeugdopleiding te hebben waarin iedereen met hetzelfde bezig is, moet deze aanpak op den duur ook een hoger niveau opleveren.

De nieuwe aanpak van de jeugdafdeling kent verschillende aspecten. Het belangrijkste is echter dat er één structuur in de jeugdopleiding komt. De toon daarvoor wordt gezet op maandagavond en woensdagmiddag, als alle teams van de pupillen samen trainen. “Wij zetten dan op twee halve velden vier oefeningen uit, die alle teams in een carrousel afwerken”, vertelt Brian de Ronde, die samen met Richard Hesterman als overkoepelende trainer de structuur bewaakt op die dagen. “We zorgen ervoor dat alle kinderen de juiste trainingsstof krijgen, ieder team training krijgt met een idee. In het begin is het nog veel uitleggen, sturing geven en gesprekken voeren. We moeten veel praten over waarom we bepaalde zaken op een bepaalde manier aanpakken, waarom structuur zo belangrijk is. Als de structuur goed is, kun je de trainingstijd echt ten volle benutten.”

De reacties van ouders zijn over het algemeen voorlopig positief. “Ze vinden het fijn dat er wel degelijk met een plan getraind wordt en niet zomaar door een vader die toevallig tijd heeft. Wij zorgen ervoor dat die vader wel degelijk goed geïnstrueerd wordt.”

Het is de bedoeling dat het eerste team uiteindelijk de vruchten gaat plukken van deze aanpak. “Zodat de selectie niet meer hoeft te zoeken naar spelers buiten de club, maar bij gemis van bijvoorbeeld een spits gewoon in de eigen jeugd kan kijken.” De selectieteams uit de jeugd trainen alleen op woensdagmiddag mee, op dinsdag hebben zij nog een eigen training. Die wordt geleid door gediplomeerde trainers. De Ronde ziet de kwaliteit vooruitgaan, maar is nog niet helemaal tevreden. “Ik vind wel dat de jeugd beter is gaan voetballen, niet alleen hoger, maar ook technisch gezien beter. Toen we naar deze locatie verhuisden in 2014 speelden alle jeugdteams nog in de derde of vierde klasse, nu zijn er al een stuk of vier teams die in de eerste klasse meedraaien. Structuur brengt vooruitgang. Het streven is wel de hoofdklasse, nu sommige teams al in de eerste klasse spelen. Het gat tussen de jeugd en selectie moeten we ook echt verkleinen.”

De Ronde heeft hiernaast ook nog als hoofdtrainer de leiding over de JO10-1 bij vv Oosterhout. Hij hoopt dat meer mensen zich in de toekomst melden om mee te helpen bij de jeugd, want dat is nodig. “Dit jaar hebben we er al best wat mensen bijgekregen, maar afgelopen seizoenen ging dat moeizamer. Het kost natuurlijk ook veel tijd, we leven in een drukke maatschappij en dan is het niet zo makkelijk om uren vrij te maken voor een vrijwilligerstaak bij de voetbal. En let wel, het vraagt meer dan die drie keer per week op het voetbalveld staan. Ook daarbuiten moet van alles geregeld en overlegd worden. Daarnaast ben je ook al snel een doelwit voor boze ouders, aangezien je zeggenschap krijgt. Daar zit ook niet iedereen op te wachten.”

Total
30
Shares

Geef een reactie