Jan Tempelaars is al 25 jaar een vast gezicht in het bestuur van SV Terheijden. Hij komt niet uit het dorp, maar voelt zich inmiddels wel een Terheijdenaar. “Ik zie zwart-wit”, zegt hij lachend, verwijzend naar de clubkleuren van de sportvereniging.

We spreken af in de kantine van de club. Een gezellige ruimte midden op het sportpark, met tafels gebouwd op kratten bier en een gemoedelijke opstelling. Die kant van het clubgebouw is nog niet zo lang geleden verbouwd, de kleedkamers zijn eigenlijk ook al jarenlang aan een renovatie toe, vertelt voorzitter Jan Tempelaars. “Ze zijn echt aan het verslijten. Het tegelwerk is gescheurd, de plinten vervuild en de douches zijn niet van deze tijd.” Dat de kleedkamers nog steeds niet vernieuwd zijn, ligt aan de financiering en het gebrek aan vrijwilligers. “We hebben momenteel zelfs maar vier bestuursleden en echt een tekort aan vrijwilligers. Daarnaast kost die verbouwing heel veel geld, we hebben de gemeente hard nodig om mee te betalen.” De club wil negen kleedkamers en een multifunctionele ruimte in het gebouw hebben. “Alles wat we nodig hebben.” Ze zouden graag een energieneutrale club worden, zich aansluiten bij het Traais Energie Collectief in Terheijden.

Over de rest van het sportpark is Tempelaars dik tevreden. De club heeft twee natuurgrasvelden, een kunstgrasmat en een trainingshoek. Meer dan genoeg ruimte om de 650 leden op kwijt te kunnen. Ook over de jeugdafdeling is hij te spreken. “We werken volgens de POP-methode: Plezier, Opleiden en Presteren. In de jongste lichtingen staat plezier voorop, bij de ouderen kijken we steeds meer naar de prestaties. Dat gaat de laatste jaren goed, de B-jeugd werd vorig jaar met een gigantisch verschil kampioen en sommige jongens uit dat team lopen nu al in het eerste rond.”

Het vlaggenschip van SV Terheijden speelt momenteel in de vierde klasse. Volgens Tempelaars is het eerste elftal superjong. “Het heeft veel potentie, er kan meer uitgehaald worden dan er nu uitkomt.” Hij hoopt dan ook op een promotie in de toekomst. “Het is niet makkelijk, aangezien een aantal belangrijke jongens de afgelopen seizoenen zijn gestopt vanwege hun werk, maar ik denk dat we de derde klasse kunnen halen.”

Tempelaars zelf geniet nog altijd van zijn rol als voorzitter. Hij is inmiddels aan zijn tweede termijn in die functie bezig, nadat hij eerder al zes jaar met de scepter zwaaide bij Terheijden. In de tussentijd heeft hij bijna in alle commissies wel een taak vervuld, zo zat hij in het verleden in de jeugd-, toernooi-, sponsoring-, evenementen- en seniorencommissie. “Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan, het helpen van de maatschappij is pure ontspanning voor mij”, vertelt de preses ter afsluiting.