De Vriendenclub van SV Capelle is in korte tijd uitgegroeid tot een onmisbare kracht binnen de voetbalvereniging. De stichting zorgt voor een mooie en comfortabele aankleding van het sportpark en kantine en organiseert regelmatig feestelijke activiteiten die de leden dichterbij elkaar brengen.

E​​en groepje leden van SV Capelle wilde De Vriendenclub na​​ ​de oplevering van de nieuwe accommodatie weer nieuw leven inblazen. Nu de vereniging een mooi complex had, moest die ook een moderne inrichting en aankleding krijgen, vonden zij. De Vriendenclub was in de jaren daarvoor langzaam doodgebloed, maar dit groepje pakte de draad weer op. Zij richtten zelfs een eigen stichting op, met succes: sinds de start vijf jaar geleden hebben zij al 125 tot 150 donateurs aan zich weten te binden. ​

Dat zijn mensen die jaarlijks​ geld ​doneren aan de stichting. Zij krijgen in ruil daarvoor, naast het goede gevoel, kortingen bij evenementen die De Vriendenclub organiseert. Met kerstborrels, Hollandse avonden en toernooien als ‘De Bierbuikenbokaal’, haalt De Vriendenclub extra geld op voor het spaarpotje.​ ​Daar kan de stichting dan weer mooie investeringen van doen: van voetbaltafels, wedstrijdballen, reservetenues, sfeerverlichting voor in de kantine tot aan een speeltuin. “Wij doen dit allemaal uit gevoel voor onze club, we willen dat alles in orde is bij SV Capelle. We zijn al jaren lid van de club en doen dit dan ook graag”, vertelt Arjan Pruijssers van De Vriendenclub.​

​”Je kunt als club gewoon je wedstrijdjes voetballen en verder niks organiseren​, maar wij willen ook een beetje saamhorigheid​ en clubgevoel​ ​kweken. Dat doen we onder meer door donateurs aan ons te binden, die voelen zich dan toch allemaal extra betrokken bij de club. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat al onze​ ​​elftallen​ ​er spik en span bijlopen, van alle materialen zijn voorzien en dat de accommodatie mooi is aangekleed.”

Ook kocht De Vriendenclub​ ​​een​ ​AED, die van levensbelang is. “We hebben die helaas al twee keer moeten gebruiken, bij een hartstilstand van een supporter en speler. Het is mede te danken aan die investering dat zij het​ ​​in eerste instantie ​hebben overleefd.​ Een van de slachtoffers is echter helaas​ ​een week​​ ​later overleden.​”

De Vriendenclub werkt nauw samen met het hoofdbestuur van SV Capelle, alle investeringen worden eerst met die leiding besproken. “We doen alles in overleg​ ​en​​ ​hebben de stichting ook binnen de voetbalclub ondergebracht.”​ ​De vier bestuurders van De Vriendenclub doen alles ‘100 procent vrijwillig’, vertelt Pruijssers. “We hebben​​ ​professioneel gezien allemaal een nuttige achtergrond die we​ ​samen met vele vrijwilligers ​inzetten voor de club, in de avonduren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het opbouwen van een podium​, speeltuin en darthoek​.”

Dat De Vriendenclub na vijf jaar al zo’n succes is, had de stichting zelf ook niet direct verwacht. “Maar het is heel snel gegaan dankzij de mond-tot-mondreclame​ en zichtbare resultaten​.”