Na een wat moeizame periode gaat het steeds beter met SCO. De kleedkamers op het sportpark worden momenteel gerenoveerd, het ledenaantal stijgt en ook financieel is de club op de goede weg. Voorzitter Robert de Vries spreekt zijn vertrouwen uit in een bloeiende toekomst.

De gemeente Oosterhout investeert ruim twee honderdduizend euro om de kleedkamers van de club na 35 jaar weer up-to-date te brengen. In al die jaren was nauwelijks iets gedaan qua onderhoud. “Behalve de kleedkamers wordt ook het ballenhok en de technische ruimte onder handen genomen”, legt Robert de Vries uit. “Deze renovatie zal ruim vier maanden in beslag nemen en de gemeente heeft ervoor gekozen om dit tijdens dit huidige seizoen te doen”, aldus de voorzitter. “Daar hebben we als vereniging geen stem in. Dat betekent dat er veel geregeld moet worden omdat het voetbal door moet kunnen gaan. De KNVB heeft er helaas geen boodschap aan dat wij tot begin maart permanent vier en soms vijf kleedkamers minder hebben. Dus moeten we soms creatief zijn.”

Dat zo’n renovatie veel improvisatievermogen vergt, blijkt als snel als De Vries zijn verhaal vervolgt. “We hebben tijdelijk geen ballenhok. We hebben daarom de oude bestuurskamer omgetoverd tot ballenhok door er metalen ballenlockers in te zetten. Elk team heeft een eigen locker met ballenzak en een cijferslot. Dat is echter wel een extra investering die je moet ophoesten.”

Naast de ballenlockers wordt ook geïnvesteerd in tassenlockers. Hierdoor kunnen meer teams gebruikmaken van minder kleedkamers. Door deze extra investeringen en slim rekenwerk door het bestuur, kan het wedstrijdprogramma op zaterdag probleemloos worden afgewerkt.

De voorzitter van SCO laat echter wel doorschemeren dat er de laatste jaren veel veranderd is binnen de club, zowel qua voetbal als in zijn algemeenheid. “De renovatie van ons complex is helaas niet zo uitgebreid als we zouden wensen, dat heeft meerdere oorzaken. Dat is jammer, maar het gaat een stuk beter met SCO dan een paar jaar geleden. Toen hadden we te maken met een teruglopend ledenaantal en rode cijfers. De laatste vier jaar hebben we met een groep fanatieke bestuursleden en andere vrijwilligers deze vervelende feiten om weten te draaien. Het ledental loopt langzaam op en ook financieel gaat het stukken beter dan een paar jaar geleden.”

“We maken elke stap, hoe klein ook, weloverwogen”, aldus De Vries. “Zo hebben we laatst besloten de gehele vereniging van nieuwe kleding te voorzien. Dat doen we met een lokale sportzaak in samenwerking met een betrouwbare kledingleverancier. We hebben nu wellicht niet het goedkoopste tenue dat in de markt beschikbaar is, maar we werken nu wel met partijen waarmee aan een relatie voor de langere termijn kan worden opgebouwd. En met zo’n blik kijken we naar alles.”

Net als andere verenigingen merkt SCO dat de jeugd zich steeds minder aangetrokken voelt tot het zondagvoetbal. “Als je dan tevens principieel bent in de keuze om spelers niet te betalen, dan is het lastig om goede zondagselecties op de been te brengen. Als je de lijn van de laatste jaren doortrekt, dan moet je constateren dat we op het punt komen dat we toekomstbestendige keuzes moeten maken”, zegt de voorzitter. Is dat dan zaterdagvoetbal? “Dat is zeker een scenario dat we op korte termijn opnieuw tegen het licht willen houden, nadat dit aan het begin van het seizoen door de leden is tegengehouden. Gezien het grote aantal elftallen dat we al hebben op zaterdag zou het logisch zijn om die dag nog iets te verlengen qua wedstrijden, maar zover zijn we dus nog niet. Maar dat we niet stilzitten en voortdurend vooruitkijken, mag duidelijk zijn. We bouwen gezamenlijk met onze vrijwilligers en leden aan een nog gezondere toekomst voor SCO.”