Veel spelers verlaten de selectie van Dongen deze zomer en middenvelder Daan Poelmans (29) is een van hen. De Dongenaar vindt het na negen seizoenen in het eerste van de Kanaries prettig om iets meer uurtjes over te hebben, maar kiest nog niet voor de kelderklasse. De routinier vertrekt naar derdeklasser Oosterhout.

Daan Poelmans begon ooit met voetballen bij DVVC, maar na zijn overstap in 2005 naar buurman Dongen, groeide hij daar uit tot een echte clubman. Hij was er al snel actief als onder meer jeugdtrainer en mede-organisatorvan de jeugdclinicic. En nog veel mooier en specialer: als speler van het eerste was de middenvelder onderdeel van de ‘gouden generatie’, die de successen in rap tempo aaneenreeg. Poelmans was er al bij toen Dongen 1 in 2010 kampioen werd in de eerste klasse en de landelijke KNVB Beker voor amateurs won. Zes jaar later schreven hij en zijn teamgenoten wederom geschiedenis door kampioen te worden in de hoofdklasse, de Provincie Brabant Cup staat op de erelijst van Poelmans en ook in de derde divisie stond de hardwerkende middenvelder de laatste drie seizoenen zijn mannetje.

MAXIMALE BEREIKT
“Je kunt wel stellen dat ik het maximale bereikt heb in al die jaren”, zegt Poelmans. “Kampioen worden bij de senioren is al speciaal, helemaal als dat lukt in zowel de eerste als de hoofdklasse. Het is uniek dat we met een hoop Dongense jongens het eerste team naar de derde divisie hebben geholpen. Bij elke club heb je jongens die jarenlang in het eerste elftal spelen, maar het is bijzonder dat de kern van clubjongens mee is gegroeid met het hoge niveau. Ik heb enorm genoten van alle jaren in Dongen 1. Ook in het afgelopen seizoen heb ik tot mijn grote tevredenheid veel wedstrijden in de basis gestaan.”

De laatste jaren verlieten steeds meer spelers van ‘de gouden generatie’ Dongen 1 en na negen jaar vindt ook Poelmans het tijd voor wat anders. “Ik wil meer tijd besteden aan studeren en dan vind ik drie keer trainen in de week te veel. Bovendien ben je vaak de hele zondag ‘kwijt’ door voetbal omdat we uitwedstrijden in het hele land spelen”, legt hij uit. “Dongen wil doorselecteren en verjongen en dat moet ook wel: van ‘mijn’ generatie is er volgend jaar niemand meer over, dat gegeven nam ik ook mee in mijn besluit om weg te gaan.” Poelmans wil nog niet in de kelderklasse gaan spelen en kiest daarom voor een overgang naar Oosterhout. Ook teamgenoot Tom Kolkert maakt de overstap naar die vereniging, die maar liefst vier niveaus lager speelt dan Dongen. Voelt dat stiekem toch een beetje als de kelderklasse? “Absoluut niet”, zegt Poelmans. “Ik ga daar niet heen om af te bouwen. Ik wilde graag in een eerste team blijven spelen en Oosterhout was de eerste die me belde met een goed verhaal. Ik heb een goed gevoel bij de club en ben nog ambitieus.”

De verdedigende middenvelder gaat Dongen missen, maar verwacht ooit terug te keren bij De Kanaries. “Ik zie mijn vertrek eerder als een tot ziens dan een vaarwel.”