“Met avondwedstrijden mogelijkheid zaterdagvoetbal bij SCO nog meer allure te geven” Midden jaren ’70 werd in Breda een voor Nederland unieke lichtinstallatie geplaatst. Het was de start van een fenomeen, het avondje NAC. Nu, bijna vijftig jaar later, wordt bij vv SCO een state-of-the-art LED-lichtinstallatie geplaatst op het hoofdveld. Vanaf komend seizoen zal het eerste elftal haar thuiswedstrijden op zaterdagavond spelen. De start van ‘het avondje SCO’.


OOSTERHOUT – Twee jaar geleden besloot SCO om verder te gaan als zaterdagclub. Met name bij de oudere jeugd was de animo om op zondag te voetballen laag. Sindsdien groeit de club en komen er steeds meer elftallen bij. Hierdoor neemt de druk op de velden toe. SCO beschikt over vijf velden. De gemeente Oosterhout heeft SCO gevraagd om een veld af te staan voor het Schuttersgilde. Meer elftallen op minder velden is geen wenselijke situatie. Daarom besloot de gemeente in overleg met SCO tot de aanleg van de nieuwe lichtinstallatie.

Update complex
Voor de Oosterhoutse zaterdagclub is de nieuwe lichtinstallatie de kers op de taart. Sinds de start van de avondklok in januari is de club het eigen complex aan het renoveren. Met hulp van een aantal vrijwilligers en bouwbedrijf Paul de Laat wordt met een klein budget het maximale gedaan om het complex weer toekomstbestendig te maken. Volgens voorzitter Robert de Vries maakt dit SCO ook weer bijzonder. “We zoeken de balans tussen de gezelligheid van een traditionele voetbalclub, maar dan wel met faciliteiten die bij een moderne vereniging horen. Vorig jaar zijn alle kleedkamers aangepakt. Nu hebben we samen alle sanitair vernieuwd, de kantine opgeknapt, het dak vernieuwd en de keuken gemoderniseerd. Met de lichten op het hoofdveld hebben we de mogelijkheid om het zaterdagvoetbal bij SCO nog meer allure te geven.”

Ook assistent-trainers Stephan Baghus en Maikel Cohen zien de voordelen. “Als je met de spelers praat, dan krijg je eigenlijk alleen maar positieve reacties. De spelers kunnen op zaterdag gewoon hun eigen ding doen. Ze spelen hun wedstrijd zaterdagavond vroeg en duiken daarna samen de kantine in om nog wat te drinken en te eten. Daarna hebben ze nog gewoon de avond en kunnen ze gaan stappen. Daarmee wordt het prestatievoetbal meer een natuurlijk onderdeel van hun leven.”


Overleg omwonenden
De aanleg van de lichtinstallatie is in nauw overleg met de gemeente en met de omwonenden rondom het complex van SCO gerealiseerd. Volgens De Vries is door het overleg het begrip voor elkaar nog verder verbeterd. “De omwonenden zijn erg te spreken over de vorderingen die we maken als bestuur. Het complex wordt beter onderhouden, onder andere door de eigen snoeiploeg en ook de hoeveelheid zwerfvuil en overlast is aangepakt. Ook met de lichtinstallatie hebben we rekening met de omwonenden gehouden door de lichtmasten een aantal meter hoger te maken dan vereist. Daardoor is er veel minder strooilicht, dan bij ‘gewone’ lichtinstallaties.”

De Vries verwacht niet dat er dit seizoen nog wedstrijden gespeeld gaan worden. “Een lichtinstallatie als deze en het Avondje SCO moeten we op een goede manier aftrappen. We willen dan ook van de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen een hele bijzondere maken. Hoe deze avond er precies uit gaat zien, weten we nu nog niet, maar speciaal wordt het zeker en het zal onze reputatie als gezelligste club van Oosterhout zeker onderstrepen. Avondje SCO, zorg dat je er (binnenkort) bij bent.”

Foto: SCO

Klik hier voor meer artikelen over SCO.
Meer weten over SCO? Klik hier.