RFC werkt aan professionele jeugd: ‘Leren met veel plezier’

Fusieclub RFC krijgt een steeds duidelijker gezicht. De jeugdopleiding is met name een tak binnen de club die flink wordt aangepakt, geprofessionaliseerd en uitgebreid. Iwan Vink is de coördinator van de onderbouw.

Iwan Vink spreekt vol enthousiasme en ambitie over de jeugd van RFC. De eerste teams van de club uit Raamsdonksveer moeten binnen drie jaar allemaal naar de hoofdklasse, met behulp van het jeugdbeleidsplan. Daarin staat onder meer de indeling van de jeugd technische commissie, waar Vink coördinator van de onderbouw is en Mo Duzgun van de bovenbouw. Zij nemen de eerste en tweede teams van elke leeftijdscategorie voor hun rekening.

Verder heeft de club nog vier mannen rondlopen die de andere jeugdteams coördineren. Ook is er een groepje voor de interne scouting, zij krijgen vanuit de trainers en coördinatoren geregeld namen door van spelers die zij eens moeten bekijken op wedstrijddagen. Dat zijn bijvoorbeeld jongens en meisjes die positief opvallen en mogelijk doorgeschoven kunnen worden naar een hoger team.

RODE DRAAD
Ook is er een rode draad binnen de jeugdopleiding. Dat staat beschreven in het 26 pagina’s tellende jeugdbeleidsplan voor 2017, 2018 en 2019, dat op de website rfc2017.nl te vinden is. Daarin is onder meer te lezen dat elk team in principe 4-3-3 moet spelen, verzorgd voetbal van achteruit, met twee centrale verdedigers naast elkaar – dus geen voorstopper. In de JO19 mag de trainer wel rouleren, dan zou het 4-3-3 duidelijk in het systeem van de spelers moeten zitten en mag gewerkt worden aan andere tactieken, met het oog op het seniorenvoetbal. Verder wil de club eigenlijk louter trainers hebben die minimaal een KNVB-cursus hebben afgerond, die wordt aangeboden bij RFC zelf. Trainers van selectieteams dienen een UEFA-C-diploma te hebben, net als Vink en Duzgun.

PLEZIER
Voorop blijft het plezier staan, daarmee én met een professioneel ingerichte jeugdopleiding, moet RFC groeien. “Maar als er plezier is, komt de prestatie vanzelf. Het resultaat is voor ons niet zo van belang, wij willen vooral de jeugd dingen leren en ze zich zien ontwikkelen”, aldus Vink. Dat is ook wel te zien in het beleidsplan, waarin bijvoorbeeld staat dat iedereen die doordeweeks traint, speeltijd krijgt.

Om dat te stimuleren, worden er sinds dit seizoen ook techniek- en tactiektrainingen gegeven binnen de jeugd. De onderbouw krijgt extra techniektrainingen, de bovenbouw tactiek. “Op vrijdagavond, dit jaar vijf keer driekwartier lang, buiten de trainingen met hun eigen team. Wij vonden de techniek in de onderbouw niet op orde en dat heeft ook gevolgen voor je bovenbouw. Tactisch konden ook veel dingen nog beter, daarom wilden we de kinderen een bepaalde basis leren. We willen ze het 4-3-3-systeem tot in perfectie laten beheersen, zodat ze standaard weten wat er gevraagd wordt als ze bijvoorbeeld op 7 staan. Op die manier moeten ze moeiteloos mee kunnen met een hoger team, als ze daar ingeschoven worden. Daarom werken al onze teams ook dezelfde warming-up af voor een wedstrijd: we trekken één lijn.”

De bedoeling is dat deze trainingen uitgebouwd worden in de toekomst, de reacties zijn dan ook zeer positief. “De kinderen zijn enthousiast en hun ouders ook.” Na de winterstop worden ook het derde en vierde team van elke generatie meegenomen in de trainingen. Het is alleen even kijken hoe het ingericht gaat worden in de bovenbouw. “Vrijdagavond is voor hen niet ideaal, omdat velen dan juist moeten werken om in het weekend wat te kunnen besteden.”

Het doel is uiteindelijk het eerste seniorenelftal omhoog te helpen. Dan moeten de kinderen echter wel behouden worden voor de vereniging, wat niet makkelijk is met de concurrentie van clubs die momenteel nog hoger spelen in de regio. “We moeten de spelers een bepaald warm gevoel bij de club geven, dat ze de cultuur waarderen en RFC ook willen helpen groeien. Alleen op die manier kun je ze behouden. En als zij doorstromen naar het eerste, kunnen zij dat team omhoog helpen.”

De club is enthousiast, de ouders zijn dat en de kinderen ook. De jeugdcommissie kan dus tevreden zijn. Vink: “De kinderen willen leren en dat is als trainers mooi om te zien. Als de training klaar is, willen ze eigenlijk doorgaan. Dat is een leuk compliment voor ons.”