Een mooi gedrukt jubileumboek en een eigen biertje dat luistert naar de naam ‘Spitske’. Dat is hoe VCW het 75-jarig bestaan gevierd heeft. Noodgedwongen, want het had zo anders en veel mooier kunnen zijn. Een tiendaags feest stond in de steigers, maar door corona werd er na eerder al een keer uitstellen in maart definitief een streep gezet door het grote jubileumfeest.


WAGENBERG – In eerste instantie lag er een programma klaar voor 14 tot en met 23 augustus, een groot feest van tien dagen. Daarna was er een programma van 24 tot en met 30 mei. “Maar je moet je gezond verstand gebruiken. Dat hebben we in augustus moeten doen. En in januari hebben we eigenlijk al het besluit genomen dat het in mei ook niet door zou kunnen gaan”, zegt Peter Reniers, die voorzitter was van de jubileumcommissie en samen met penningmeester Frans Lodewikus terugkijkt op wat een grandioos feest had moeten zijn.

Los van het feit dat het afblazen van het jubileumfeest al vervelend was, waren er bij het duo ook zorgen vanwege claims. “In augustus waren er claims van in totaal 30.000 euro. “Van artiesten en dergelijke. Als de claims door hadden gegaan, had de vereniging zelf nog in de buidel moeten tasten. We hebben sponsorgeld binnen gehaald, maar de baromzet was de grootste bron van inkomsten. Gelukkig is begin april door de kogel door de kerk gegaan en brengt niemand annuleringskosten in rekening. Dat was wel een opluchting.”

Uitstel naar afstel
Een nieuwe keer uitstellen was geen optie voor VCW. “Aan wat voor termijn moet je dan denken? De moed zakt je ook een beetje in de schoenen”, zegt Lodewikus. “Je moet weer naar de sponsors en alle andere mensen om te zeggen dat het niet doorgaat. Ze snappen het wel, het is door de situatie begrijpelijk. We waren in 2017 al begonnen met een commissie. Maar op een gegeven moment gaat de energie er ook uit bij iedereen.”


In de kantine van de dorpsclub mijmert het duo nog even over wat het had kunnen zijn. Het gaat over een tent van duizend vierkante meter. Een Hollandse artiestendag en een dancefestival. “VCW staat bekend om de grandioze jubileumfeesten”, zegt Reniers. Lodewikus vult aan. “Iedere keer wil je het overtreffen. Bij veertig, vijftig en zestig jaar werd het uitbundig gevierd. Zeventig is niet echt een jubileum, maar er werd toch een vijfdaags feest georganiseerd.” De voorzitter, die inmiddels ook voorzitter van de club is, sluit niet uit dat het bij het de tachtigste verjaardag van de club toch een feest komt. “VCW kennende verwacht ik wel dat er kleinschalig iets zal gebeuren, ook omdat dit is komen te vervallen. Maar het is afwachten wat het gaat worden.”

Mooie toekomst
Het jubileumboekje, ‘een mooi stukje VCW-proza’, en een eigen biertje, het zijn tastbare herinneringen aan het jubileum dat nooit echt gevierd werd. Toch komt er meer. De gelden die opgehaald zijn voor het feest, mogen nu ingezet worden voor de renovatie van de kleedlokalen en eventueel het oppimpen van de kantine.” Om toch wat terug te doen hoopt Reniers volgend seizoen een feestavond te kunnen organiseren voor de Vrienden van 75 en alle sponsoren, als dankjewel.

Klik hier voor meer artikelen over VCW.
Meer weten over VCW? Klik hier.