Onmisbare kracht voor de jeugd van TSC

Hermann-Otto Israël (50) is bestuurslid, coördinator en trainer van de jeugd bij TSC Oosterhout. Hij krijgt energie van het werken met kinderen, wanneer die lekker bezig zijn met voetbal. Hij zou echter nog wel wat helpende handjes kunnen gebruiken.

“Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend”, vertelt Israël over de taken die openstaan in de jeugd van TSC Oosterhout. Het kost best veel tijd en moeite, weet het bestuurslid jeugdzaken ook. Trainers zijn er maar net genoeg en het is erg lastig om voor elke leeftijdscategorie een coördinator te vinden. “Want je moet in die functie ook onafhankelijk zijn, we willen liever geen ouders hebben van kinderen die ook in die categorie spelen.”

Hoewel Israël zich nu met veel passie inzet voor het voetbal, heeft hij nauwelijks een achtergrond in die sport. “Ik kom wel uit een sportieve familie, wij sportten zes dagen per week, maar ben op mijn achttiende gestopt met voetbal. Toen moest ik in dienst en daarna ben ik op redelijk hoog niveau gaan bowlen en heb ik bowlers getraind. Ik heb zelfs nog in de eredivisie gespeeld.”

Vier jaar geleden kwam hij via een commissielid van de bowlingvereniging terecht bij TSC in Oosterhout. “Mijn zoontje werd vijf en wilde gaan voetballen. Vanuit mijn liefde om actief bezig te zijn, ben ik toen ook gelijk trainer geworden. Ik heb veel affiniteit met het voetbal, vind het een leuke sport en hoewel ik dus al vroeg gestopt ben, snap ik het spel toch wel een beetje. Ik zal geen trainer zijn voor de topteams, maar kan kinderen van pupillenleeftijd wel op gang helpen.”

TSC heeft een ongekend grote jeugdafdeling, met meer dan vijftig teams en om en nabij de zevenhonderd jeugdleden. “We hebben zowel recreatief als prestatievoetbal. In de selecties willen we zo hoog mogelijk spelen, dat lukt nu ook vrij aardig met teams in de derde en vierde divisie.”

Het eerste elftal lijkt nog niet optimaal te profiteren van de aanwas vanuit de jeugd. Het vlaggenschip van TSC speelt in de derde klasse en dat vinden veel mensen binnen de club toch echt een paar niveaus te laag. “Maar we mogen niet klagen over wat er de laatste jaren doorschuift vanuit de jeugd, alleen kunnen we niet direct verwachten dat die jongens het elftal dragen. In het eerste elftal staan nu wel heel wat jongens met een echte TSC-achtergrond. Ook dit jaar zijn verschillende junioren vanuit de JO19-1 alweer gevraagd om mee te doen bij het eerste en dat doen ze zeker niet onverdienstelijk.”

Total
40
Shares