De Kok: ''Tweede klasse kan, maar dan wel met meer structuur.''

Na omzwervingen langs TSC en Veerse Boys kwam Jorco de Kok vorig jaar terug bij de club waar hij zijn voetballoopbaan afsloot en aan een nieuw leven als trainer begon: vv Oosterhout. De selectie speelt inmiddels in de derde klasse, maar wil graag een stabiele tweedeklasser worden. De Kok is ook ambitieus, maar zet wel een kanttekening.

De bedrijfsleider van handgemaakte schoenenwinkel Reinhard Frans in Breda kent een bezig bestaan. Naast het runnen van een onderneming en zijn privéleven is De Kok ook nog eens verantwoordelijk voor het vlaggenschip van vv Oosterhout. “Het is druk, ja”, vertelt hij lachend.

De Kok, die in Oosterhout opgroeide, speelde in de jeugd bij TSC, waarna hij door PSV werd gescout. In Eindhoven bereikte hij het tweede elftal, waarna hij terugkeerde in de hoofdklasse bij TSC. Na wat seizoenen te hebben gevoetbald bij Roda Boys en Schijndel belandde De Kok uiteindelijk bij Oosterhout. Daar begon hij ook aan zijn loopbaan als trainer, toen nog als assistent van Johan Gabriëls. Nu staat hij dus op eigen benen. “Ik werd vorig jaar door Oosterhout gevraagd om terug te komen, kende de club al goed en wilde wel iets anders na drie hele mooie seizoenen bij Veerse Boys.” Ook het spiksplinternieuwe sportcomplex trok hem wel aan. “Ik zei tegen die jongens van Veerse Boys nog grappend: ‘Zo, volgend seizoen lekker mijn opstelling met een PowerPoint presenteren.'”

Maar ook De Kok werd de dupe van de helse brand, die de accommodatie verwoestte. “Het was daarna even behelpen, maar dat incident heeft de leden tegelijkertijd dichterbij elkaar gebracht. We mochten vervolgens een paar keer bij Veerse Boys trainen, toen kwam ik mijn oude spelers natuurlijk weer tegen en die vroegen gelijk gekscherend: ‘Hoe is het met je PowerPoint-opstelling?’”

De Kok is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen bij de derdeklasser. Vorig jaar eindigde Oosterhout op de vijfde plek, met een periodetitel in de achterzak. Dit seizoen hoopt De Kok vooral op een beter slot. “We misten toen zo veel jongens, dat we een te krappe ploeg overhielden.” Dat heeft ook te maken met het niveau van het tweede team en de jeugd bij Oosterhout. “Het tweede speelt in de reserve vierde klasse en ook de teams in de jeugd voetballen niet erg hoog. Daardoor is de stap naar het eerste nog veel te groot, zeker als we op den duur een stabiele tweedeklasser willen worden.” De Kok hoopt dan ook dat er nog het een en ander verandert binnen de club. “Er moet wat meer structuur in de organisatie komen, waarbij de juiste poppetjes op de juiste plaats worden gezet. Dat proces is teruggeworpen door de brand, logisch natuurlijk. Maar als Oosterhout dat doet, de jeugd naar een hoger niveau stijgt en met dat visitekaartje weer meer junioren worden aangetrokken, geloof ik er zeker in dat deze club een stabiele tweedeklasser kan worden.”

Voor dit seizoen mikt De Kok op een plek bovenin de competitie. “Welke plek dat precies moet zijn, kan ik nog niet zeggen. We willen gewoon zo hoog mogelijk eindigen en wie weet via een periodetitel de nacompetitie in.”